Svet 13.10.2020 9:53

Frankfurtski knjižni sejem letos kot posebna izdaja

Frankfurt, 13. oktobra - Frankfurtski knjižni sejem bo od srede do nedelje zaradi koronavirusa potekal kot posebna izdaja, ki so jo organizatorji naslovili Zdaj vsi skupaj. Običajnih stojnic, na katerih razstavljajo založniki z vsega sveta, ne bo, so pa pripravili dogodke v novih oblikah tako v sejemski dvorani in na različnih lokacijah po mestu kot na spletu.

Srbija, Beograd. Knjige, knjižni sejem. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Knjige, knjižni sejem.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Zdaj vsi skupaj - na spletu, v mestu, na sejmu organizatorji oglašujejo letošnji dogodek na uradni spletni strani, kjer so zapisali, da bo frankfurtski sejem kljub posebni izdaji še vedno najpomembnejše svetovno tržišče tiskanih in digitalnih vsebin ter festival literature in kulture brez primere.

Napovedali so obsežen digitalni program, na katerem bodo razstavljavcem ponudili možnost vzpostavljanja stikov, trgovanja z avtorskimi pravicami in udeležbo na digitalnih dogodkih. Kot najpomembnejšo platformo so izpostavili Imenik razstavljavcev, ki bo trgovcem in zasebnim obiskovalcem olajšal iskanje razstavljavcev in ponudb, ki jih zanimajo.

Sejem bodo v sredo zvečer odprli s slovesnostjo, ki si jo bo po vsem svetu mogoče ogledati iz zavetja doma. Ob tem so opozorili na celodnevni festival Bookfest, ki bo potekal v soboto po mestu in prvič v digitalni obliki s prenosom na uradni spletni strani, na YouTubeu in deloma na Facebooku, obsežen konferenčni in strokovni program ter sejemski oder ARD z dogodki v živo. Program v tem delu bo vodila televizija ARD s podružnicami.

Za festival Bookfest so napovedali imena, kot so Elizabeth Gilbert, Margaret Atwood, Ayad Akhtar, Eliot Weinberger, Don Winslow, Slavoj Žižek, Edward Snowden in Jamie Oliver. Kanada kot letošnja častna gostja pa pripravlja virtualni niz, s katerim bo prikazala raznolikost, ustvarjalnost in edinstvenost kanadske literarne in kulturne scene.

Tudi prihodnji državi gostji, Španija in Slovenija, bosta po podatkih uradne strani sejma zastopani v obeh formatih Bookfesta, nekdanji častni državi Norveška in Gruzija pa bosta prav tako predstavili znane in priljubljene avtorje iz svojih držav.

Javna agencija za knjigo (Jak) bo v četrtek kot dogodek z udeležbo predstavila novo izdajo romana Urok južnega morja (AvivA Verlag) Alme M. Karlin. V soboto pa bo na Bookfestu sodelovala s kratkim filmom Umetnost v krizi z avtorji Alenko Zupančič, Alojzom Ihanom, Mojco Kumerdej, Jasminom B. Frelihom in Mojco Širok ter video predstavitvijo slovenske kulinarične zvezde Ane Roš in njenega knjižnega prvenca Sun and Rain (Phaidon).

Še pred uradnim začetkom sejma so v ponedeljek podelili nemško književno nagrado za roman leta. Prejela jo je Anne Weber za roman v verzih Annette, ein Heldinnenepos (Annette, junaški ep) o francoski borki za svobodo Anne Beaumanoir.

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki ga prirejajo od leta 1949, običajno naštejejo okoli 300.000 obiskovalcev, predstavi pa se okoli 7500 razstavljavcev iz več kot 100 držav.

Slovenija bo častna gostja leta 2023 namesto leta 2022, ker je Kanada zaradi posledic pandemije covida-19 sejem in države s podpisanimi pogodbami zaprosila za premik svojega gostovanja v leto 2021. Kot je ob spremembi povedala direktorica Jaka Renata Zamida, je bil med državami dosežen konsenz, ki temelji na solidarnosti in vzajemnem razumevanju. Za Kanado bo leta 2022 na vrsti Španija, za Slovenijo pa nato leta 2024 Italija.