Slovenija 13.10.2020 10:53

S filmom o ustanovitelju Stonesov začetek festivala Naj se rola

Ljubljana, 13. oktobra - V Slovenski kinoteki do sobote poteka drugi festival glasbenega filma Naj se rola, letos pod geslom Ikonične zgodbe na velikem platnu. Odprl ga bo film Rolling Stone: Življenje in smrt Briana Jonesa v režiji Dannyja Garcie. Film je del programskega sklopa Brez nadzora, ki so ga namenili španskemu režiserju.

Na letošnjem festivalu bodo zavrteli zgodbe o glasbenih umetnikih, ki so se zapisali v zgodovino glasbe v mednarodnem in slovenskem okolju, ter pustili sled ne le v glasbenem, pač pa tudi v širšem, kulturnem, celo družbenem okolju, so zapisali v sporočilu za javnost.

Program so razdelili na tri sklope. Omenjeni sklop Brez nadzora prinaša lanskoletni film o ustanovitelju glasbene zasedbe The Rolling Stones Brianu Jonesu, prvi film Garcie Vzpon in padec The Clash (2012) ter V iskanju Johnnyja (2014), ki govori o Johnnyju Thundersu, enemu ključnih avtorjev newyorške in ameriške glasbene scene od druge polovice 70. let dalje.

Programski sklop Feel LOVE je poklon slovenskim glasbenim dokumentarcem, ki pokrivajo prevladujoče tokove domače rockovske scene. Retrospektivno bodo zavrteli trilogijo Glasba je časovna umetnost s filmi o glasbenih skupinah Pankrti, Laibach in Buldožer. Prva dva je leta 2006 in 2018 režiral Igor Zupe, film o skupini Buldožer pa je leta 2017 režirala Varja Močnik.

Sklop dopolnjujeta dokumentarec Železne stopinje (2017) Jureta Gorjanca, ki govori o trdoživih predstavnikih in pripadnikih težkometalne glasbe, ki je v 70. in 80. letih minulega stoletja v Sloveniji odprla povsem nov prostor, ter film V letu hip hopa (2011) režiserja Borisa Petkovića, ki sledi razvoju hip hop glasbe v Sloveniji od njenih nastankov do leta 2010. Domači peterici je skupno, da vsi filmi podrobno in pristno orišejo tako glasbeno okolje, v katerem so te glasbe nastale in se dotaknile poslušalcev, kot tudi družbene in s tem politične okoliščine, so zapisali organizatorji.

V sklopu De-digitaliziraj, Elektrificiraj me! predstavljajo dva ameriška filma. Srečno naključje: Genij za studiem Electric Lady (2016) je kratkometražni študentski film o znamenitem studiu Electric Lady, ki ga je naročil Jimi Hendrix in je še danes prostor, v katerem nastajajo glasbene uspešnice. Film so režirali Alyssa DeRosa, Catherine Kaczor, Alec Cafaro in Meagan Sullivan.

Umor v sprednji vrsti (2019) pa je delo Adama Dubina, veterana video produkcije, znanega predvsem po tesnem sodelovanju z Metallico ter prvem spotu Beastie Boys Fight For Your Right to Party, ki ga je sorežiral. Dubin v filmu predstavi zgodbo o thrash metal sceni San Francisca - Bay Area, kamero pa usmerja v člane skupin Metallica, Exodus, Slayer, Megadeath ter drugih zasedb, ki so oblikovale novi zvok heavy metala in spremenile način igranja.

Pobudnik in organizator festivala je Terens Štader. Med pokrovitelji je tudi špansko veleposlaništvo.