Svet 15.10.2020 5:00

Mojstrovine beneške renesanse iz svetovnih muzejev na ogled v mestu v laguni

Benetke, 15. oktobra - V Galeriji Akademija v Benetkah je od danes na ogled mojstrovina italijanskega slikarja Lorenza Lotta Marija z otrokom ter sv. Katarino in Tomažem iz Umetnostnozgodovinskega muzeja na Dunaju. Oljna slika na platnu, nastala med letoma 1527 in 1533, bo v sklopu iniciative Mojstrovina za Benetke v mestu v laguni razstavljena do 17. januarja 2021.

V prihodnjih mesecih bodo po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA v Galeriji Akademija predstavljene še nekatere mojstrovine beneške renesanse iz zbirk najpomembnejših svetovnih muzejev. Šlo bo za izjemne izposoje, dela, ki muzeje, kjer se nahajajo, zapustijo le redko. Lottova slika iz dunajskega Umetnostnozgodovinskega muzeja je v sklopu omenjene iniciative v Benetkah predstavljena prva.

"S projektom želimo nadaljevati dialog s prestižnimi muzeji, ki sta ga prekinila visoko plimovanje novembra lani in pandemija novega koronavirusa. Galerija Akademija si je v teh mesecih ponovno prizadevala za sinergijo z mednarodnimi muzeji. Naš cilj je v ospredje postaviti slikarsko tradicijo beneške renesanse," je povedal direktor galerije Giulio Manieri Elia.

Lorenzo Lotto (1480-1556/7) se je rodil v Benetkah. Nanj sta vplivala beneška slikarja Giovanni Bellini in Antonello da Messina, a tudi Rafael, čigar dela je spoznal med bivanjem v Rimu med letoma 1508 in 1512.

Bil je eden od pomembnejših mojstrov cinquecenta, znan po prepričljivih portretih in dramatično-mističnih upodobitvah sakralnih motivov. V slikarstvu je združil žareče barve beneških slikarjev in klasičnost Rafaela. Uporabljal je mogočne svetlobne učinke in razgibano kompozicijo.