Svet 14.10.2020 5:30

Britanski glasbenik Cliff Richard praznuje 80 let

London, 14. oktobra - Britanski glasbenik Cliff Richard, ki se ponaša s tretjim mestom na lestvici najbolje prodajanih singlov v Veliki Britaniji, takoj za skupino The Beatles in Elvisom Presleyjem, praznuje 80 let. Glasbenik, ki so ga v 50. letih minulega stoletja označili za britanskega Elvisa, je še vedno zelo dejaven in za konec meseca napoveduje izid novega albuma.

Velika Britanija, London. Britanski pevec Cliff Richard. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Velika Britanija, London.
Britanski pevec Cliff Richard.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Novi album Cliffa Richarda z naslovom Music...The Air That I Breathe, ki bo, kot piše na glasbenikovi uradni spletni strani, luč sveta ugledal 30. oktobra, bo sledil albumu Rise Up iz leta 2018. Ta je odseval težko obdobje njegovega življenja, saj je po več letih pravdanja z britanskim BBC tedaj dobil tožbo, po kateri mu je medijska hiša morala plačati odškodnino.

Po dveletni preiskavi so namreč ovrgli tožbo, ki so jo podali anonimneži in je sprožila preiskavo domnevne spolne zlorabe, Richard pa je BBC tožil, ker je leta 2014 v živo prenašala policijsko akcijo na njegovem domu. Britansko visoko sodišče je presodilo, da je šlo za senzacionalističen poseg v njegovo zasebnost.

Cliff Richard, rojen kot Harry Rodger Webb 14. oktobra 1940 v Britanski Indiji, se je že kot otrok z družino preselil v Veliko Britanijo. Prvič je na vrhu britanske lestvice zakraljeval 31. julija leta 1959 s pesmijo Living Doll.

Pozneje so se v vrhove lestvic uvrstile še uspešnice, kot so Summer Holiday, We Don't Talk Anymore, Mistletoe & Wine in The Millennium Prayer. Med njegovimi uspešnicami velja omeniti vsaj še The Young Ones in Congratulations, s katero je leta 1968 osvojil drugo mesto na Evroviziji.

V karieri je Cliff Richard prodal več kot 250 milijonov albumov in prejel vrsto nagrad. Za zasluge v popularni glasbi je kot prvi britanski glasbenik od kraljice Elizabete II. prejel viteški naziv.