Slovenija 14.10.2020 14:18

Festival Europa Cantat bo prihodnje leto Ljubljano preplavil z zborovskim petjem

Ljubljana, 14. oktobra - Ljubljana bo prihodnje leto med 16. in 25. julijem gostila mednarodni zborovski festival Europa Cantat. V sklopu festivala, ki na vsake tri leta poteka v enem od izbranih evropskih mest, v slovenski prestolnici na več kot 40 prizoriščih načrtujejo skoraj 200 glasbenih dogodkov. Izvedbo bodo organizatorji prilagajali epidemiološkim razmeram.

Direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Marko Repnik je na današnji novinarski konferenci v Cankarjevem domu povedal, da so pripravili več scenarijev ter izrazil upanje, da bo A-scenarij, ki si ga vsi želijo, prihodnje leto izvedljiv.

Po besedah skrbnice festivala na ministrstvu za kulturo Marjete Pečarič se glede na zdravstveno krizo v danem trenutku vsi trudijo po svojih najboljših močeh v upanju, da jim v prihodnjem letu uspe, čeprav, kot je dodala, festival zagotovo ne bo potekal v takšnem obsegu, kot so si sprva želeli.

Vodja oddelka za kulturo na Mestni občini Ljubljana Mateja Demšič pa je izpostavila, da bo festival Europa Cantat leta 2021 potekal v eminentni družbi dogodkov, ki bodo Ljubljano in Slovenijo tudi s pomočjo kulture in umetnosti izpostavili na mednarodnem prizorišču - ob predsedovanju Svetu EU bomo namreč obeležili tudi 200. obletnico ljubljanskega kongresa, ki je Ljubljano v tistem času vzpostavil kot politično relevantno mesto.

Festival Europa Cantat 2021 bo po besedah vodje festivala Urške Bittner Pipan na eni strani slovensko glasbeno kulturo postavil na svetovni oder, na drugi bo slovenskim pevkam in pevcem ter vsem, ki jih zanima zborovska glasba, ponudil priložnost, da pridejo do novih znanj in uživajo v največjem evropskem zborovskem festivalu. Poudarila je, da so festival v vsakem primeru bo, kot "pozitivno plat" trenutne situacije pa omenila, da so zaradi aktualne zdravstvene situacije uspeli pridobiti nekatera imena, ki so sicer v običajnih okoliščinah težko razpoložljiva.

Kot je še povedala, so zastavili 114 delavnic različnih dolžin, trenutno je načrtovanih 79 koncertov. Na festivalu pričakujejo več tisoč ljudi, pri čemer računajo bolj na Evropejce, tudi Slovence. Že sedaj pa imajo skoraj 13.000 sledilcev na spletu. Festival je namenjen vsem ljubiteljem zborovske glasbe, ne glede na pevski staž in predznanje. Prijave na festival bodo potekale med 15. decembrom in 15. februarjem 2021, cene pa bodo za slovenske udeležence že v izhodišču nižje.

Po besedah vodje programa Mihele Jagodic festival obsega tri osrednje vsebinske sklope: delavnice oz. ateljeje, koncerte in posebne projekte. Poleg tega bo ponudil predavanja in vsakodnevno množično skupno petje na prostem.

Med vrhunci festivala je izpostavila koncert posebej povabljenih vrhunskih zasedb, na katerem bodo nastopili britanska komorna zasedba Tenebrae, skupina Singer Pur iz Nemčije, mednarodna skupina Accent in švedski fantovski vokalni kvartet Ringmasters. Kot drugega je izpostavila serijo koncertov Prisluhni Sloveniji, ki bo namenjena predstavitvi slovenske glasbe in izvajalcev. Tretji pa bo drsalna revija Ko boš prišla na led - Sing & Skate, kjer bodo koreografije na ledu nastale na zborovsko glasbo v živo, kar bo novost v svetovnem merilu.

Festival je pripravljala desetčlanska mednarodna glasbena komisija, v kateri sta tudi dva Slovenca, Damjan Močnik kot podpredsednik in članica Simona Rožman Strnad. Slednja je povedala, da so v program uspeli uvrstiti veliko slovenskih predlogov, tako skladbe slovenskih avtorjev kot tudi zborovodij.

Seznam dirigentov, ki bodo sodelovali na festivalu, obsega 50 imen, med katerimi so tudi Grete Pedersen, Risto Jost, Panda van Proosdij, Erik Van Nevel, Ken Wakia, Lyn Williams ter med slovenskimi Sebastjan Vrhovnik, Helena Fojkar Zupančič, Petra Grassi, Rahela Durič in Kristina Bogataj kot asistantka dirigenta. Študijski skupini bosta vodila Karmina Šilec in Amrož Čopi.

Festival Europa Cantat 2021 Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo.