Slovenija 15.10.2020 7:00

V MGL premiera drame Ta obraz britanske dramatičarke Polly Stenham

Ljubljana, 15. oktobra - V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo drevi na velikem odru premiera prve slovenske uprizoritve drame Ta obraz britanske avtorice Polly Stenham. Režijo igre, ki obravnava problematičen odnos med materjo in otrokoma, podpisuje Tijana Zinajić. Sledila bo podelitev Dnevnikove nagrade najboljšemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v minuli sezoni.

Ljubljana. Mestno gledališče Ljubljansko. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestno gledališče Ljubljansko.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Mia, petnajstletnica iz zgornjega srednjega razreda britanske družbe, večino časa preživi v internatu. Ko jo izključijo iz šole, se mora vrniti domov k mami Marthi in starejšemu bratu Henryju. Martha ima težave z alkoholom in tabletami, Henry pa je pred nedavnim prekinil šolanje, da lahko vse dneve skrbi za mamo, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Britanska dramatičarka Polly Stenham v delu Ta obraz v glavni soj žarometov postavi tiste, ki običajno v drami o bolezni odvisnosti pred občinstvom odigrajo stranske vloge, tj. svojce. Najpogosteje prikazani glavni protagonist bolezni odvisnosti, od alkohola in pomirjeval odvisna Martha, s svojimi notranjimi boji in konflikti ostaja v pričujočem delu v ozadju, bolj kot kulisa, pred katero se odigra zgodba trpljenja ljudi, ki jih je prizadela bolezen svojca. Še toliko bolj, saj Marthe kot Marthe, trezne Marthe, v resnici sploh ne spoznamo. Ves čas vidimo samo njeno vedenje, ki je prežeto z vplivom substanc, piše na spletni strani gledališča.

Besedilo je prevedla Eva Mahkovic, ki je bila tudi dramaturginja uprizoritve. Kot je povedala na novinarski konferenci pred premiero, je Ta obraz prvo dramsko besedilo Polly Stenham. Napisala ga je, ko ji je bilo komaj 19 let. Nastalo je v programu za mlade pisce, ki ga izvaja londonsko gledališče Royal Court, v katerem so leta 2007 Ta obraz tudi krstno uprizorili.

Po besedah Tijane Zinajić je drama v procesu dela nagovarjala vsakega na svoj način, ali iz osebne izkušnje ali pa iz popolnega nepoznavanja. Študij je opisala kot "hkrati lep in težak". Ob "vsem nasilju teh žalostnih ljudi" pa se ji je zdela pomembna predpostavka, da ni dobrih in slabih ljudi. Da se včasih zgodi, da ljudje odrastejo, ne da bi zares odrasli oziroma, da bi bili dovolj zreli, da bi imeli otroke. Ne razčistijo svojih frustracij in postanejo takšni starši, kot so v drami Polly Stenham, ter ravnajo kot ravnajo, ne nalašč, ampak iz nedoraslosti in izgubljenost.

Vlogo Marthe je prevzela Tjaša Železnik, Mie Ana Pavlin in Henryja Matej Zemljič k. g., v predstavi pa igrajo še Gregor Gruden, Lara Wolf in Lucija Harum k. g.

Scenografka je Urša Vidic, kostumograf Matic Hrovat, izbor glasbe je opravil Gregor Andolšek, lektor je Martin Vrtačnik, oblikovalec zvoka Sašo Dragaš in oblikovalec svetlobe Andrej Koležnik.

Po premieri bo Dnevnik, družba medijskih vsebin, že 33. podelil nagrado najboljšemu gledališkemu ustvarjalcu ali ustvarjalki MGL v pretekli sezoni.