Svet 17.10.2020 6:00

V Muzeju Reina Sofia prva razstava brez predmetov in podob

Madrid, 17. oktobra - V Muzeju Reina Sofia so odprli prvo razstavo brez predmetov in podob. Gre za zvočno razstavo, naslovljeno Audiosphere. Sound Experimentation 1980-2020, s katero želijo prikazati obseg in dinamiko eksperimentalnega zvoka v zadnjih 40 letih. Nanjo so uvrstili več kot 700 zvočnih del okrog 800 umetnikov z vsega sveta.

To je prva tovrstna razstava, ki se osredotoča izključno na zvočno izkušnjo obiskovalca. Odprta je do 11. januarja prihodnje leto.

Kurator Francisco Lopez jo je zasnoval kronološko v sedmih tematskih sklopih, ki raziskujejo bistvene ustvarjalne spremembe eksperimentalnega zvoka od leta 1980.

Kot so zapisali v muzeju, se obiskovalec lahko v edinstveno senzorično izkušnjo potopi s pomočjo slušalk za zvok visoke ločljivosti in mobilne naprave z vgrajeno aplikacijo, ki mu med drugim omogoča raziskovanje zvočnih del Anne Gillis, Juana Creka, Alve Noto, Esplendor Geometrico ali Victorja Nuble.

Posebej za razstavo so naročili tudi 21 novih del, ki so jih med drugim ustvarili Barbara Ellison, Eric LaCasa, James Webb, Ryoji Ikeda in Olivia Block.

Audiosphere je del razstavnega niza, ki so ga v tem madridskem muzeju pripravili z namenom proučevanja in prikazovanja pomena zvoka kot umetniškega medija in njegovih povezav z vizualnimi umetnostmi.