Slovenija 15.10.2020 10:07

V Španskih borcih premiera nove predstave EN-KNAP Group

Ljubljana, 15. oktobra - V Španskih borcih bo nocoj premiera plesne predstave Odvečni (Čas bežnosti) v izvedbi EN-KNAP Group. Izhodišče za njen nastanek je bil esej Odvečni človek, razmislek pisatelja Ilije Trojanowa o uničujoči, rušilni sili kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku kot človeštvu, so zapisali v Zavodu EN-KNAP.

V refleksijo so vključili še aktualno epidemiološko stanje in restrikcije, kar je odprlo aktualna vprašanja, kot so, kdo je odvečen in za koga, kdo med nami je nepotreben in ali sploh obstajamo, če ne proizvajamo ali ne porabljamo.

Svoje raziskave, zamisli in izzive so plesalci posneli v izolaciji kot serijo video posnetkov, ki so si jih dnevno izmenjevali ter istočasno javno objavljali na spletu. Po dveh mesecih izolacije so bogastvo individualnega materiala preselili nazaj v studio in ga kolektivno razvili v posamezne sekvence predstave Odvečni, so zapisali v Zavodu EN-KNAP.

Zakonitosti pričujoče predstave temeljijo na principu, ki ga je Iztok Kovač s skupino že uporabil pri kreaciji predstav Hu Die in S.K.I.N. ter zajema tako serijo vnaprej pripravljenih kot tudi nepredvidljivih sekvenc, katerih unikatno strukturo izvajalci vedno znova določajo pri vsaki izvedbi sproti. Od tod izvirajo različni podnaslovi, ki dodatno osmišljajo osnovno temo predstave.

Uprizoritev po Kovačevem konceptu bo vsakokrat dopolnjeval in usmerjal tudi gostujoči glasbenik (tokrat bo to Damir Avdić, drugič pa Tomaž Grom ali Samo Kutin), ki bo avtorsko glasbo izvajal v živo in kot tak predstavljal dodaten nepredvidljiv izziv in spodbudo za plesalce skupine EN-KNAP Group, še piše v sporočilu za javnost.

Mednarodna skupina EN-KNAP Group, ki jo je leta 2007 ustanovil koreograf Iztok Kovač, je trenutno edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Plesalci delujejo pod Kovačevim umetniškim vodstvom z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji raznorodnih estetskih provenienc.

Od ustanovitve je skupina sodelovala z več kot 30 slovenskimi in mednarodnimi koreografi ter gledališkimi režiserji ter ustvarila 26 celovečernih predstav in plesni film. Svoj repertoar predstavlja z več kot 50 uprizoritvami letno na domačih odrih ter rednimi mednarodnimi turnejami. Od leta 2009 ima svoj domicil v Centru kulture Španski borci.