Svet 15.10.2020 11:47

David Grossman v Frankfurtu pozval pisatelje k pričanju o pandemiji

Ljubljana, 15. oktobra - Priznani izraelski pisatelj David Grossman je ob odprtju knjižnega sejma v Frankfurtu, ki se sicer letos osredotoča na splet, pozval svoje kolege, naj bodo "močne priče" pandemije covida-19 in "zvočna opozorila na vseh krajih", kjer so zaradi krize ogrožene državljanske in človekove pravice. O tem je spregovoril iz svojega doma v Jeruzalemu.

Ljubljana. Izraelski pisatelj David Grossman. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Izraelski pisatelj David Grossman.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dobitnik mednarodnega bookerja za roman Pride konj v bar ocenjuje, da lahko avtorji "olajšajo breme" izbruha koronavirusa s svojo "močjo opazovanja".

"Večina pisateljev in pesnikov, ki jih poznam - vključno z mano, je nerodno okornih, ko gre za ukvarjanje z realnostjo. Vemo pa, kako to opazovati," je dejal po pisanju britanskega Guardiana. "Tega nam ne morete vzeti. In marsikaj je mogoče opaziti, marsikaj povedati z besedami... Milijoni so izgubili - in bodo še izgubili - sredstva za preživetje. V mnogih državah bo srednji razred postal reven, revni pa bodo osiromašeni. Prikrajšanje in morda lakota bosta spodbudila še več migracijskih valov," je dodal Grossman.

Ob nadaljevanju pandemije je napovedal "val nacionalizma, verskega fundamentalizma, ksenofobije in rasizma, hude škode demokraciji in državljanskim pravicam", kar bo zabeležil literarni svet.

Napovedal je tudi, da bodo opozarjali povsod, kjer so ogrožene državljanske in človekove pravice. "To rečem kot državljan sveta, pa tudi kot Izraelec, ki z globoko zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v svoji državi," je med drugim dejal Grossman.

Frankfurtski knjižni sejem je običajno največji svetovni trgovsko-založniški dogodek z več kot četrt milijona obiskovalcev. Letos je večina prireditev digitalnih, teh bo v tednu sejma 2100, na njih pa bo sodelovalo več kot 4400 spletnih razstavljavcev iz 103 držav.