Slovenija 15.10.2020 15:35

V sklopu Meseca oblikovanja podelili slovenske nagrade za oblikovanje

Ljubljana, 15. oktobra - V sklopu festivala Mesec oblikovanja, ki ga prireja Zavod Big, so danes podelili slovenske nagrade v kategorijah oblikovanje leta, interier leta, brezčasni in perspektivni. Med številnimi nagrajenimi so plašč Cliche Prime, čevlji za tek na smučeh Alpine Elite 3.0, podstrešno stanovanje Tivolska in Tehnolev.

V kategoriji brezčasno slovensko oblikovanje je bil zmagovalni plašč Cliche Prime modne oblikovalke Jelene Pirkmajer. Fokus njenega oblikovanja je možnost, da se posamezni kosi oblačil kombinirajo znotraj kolekcije, pa tudi med različnimi kolekcijami, s čimer omogoča številne variante na isto temo.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Maja Tasič Demšar, Jelena Pirkmajer, Branko Uršič in predsednica Lenka Bajželj, je izmed 16 predlogov za nagrado oblikovanje leta soglasno izbrala čevlje za tek na smučeh Alpina Elite 3.0, ki so najlažji in najbolj odzivni čevlji za tek na smučeh na svetu. Najbolj revolucionaren je zgornji del čevljev, inovativne gamaše namreč omogočajo vodoodpornost in dihanje in s tem ohranjajo noge suhe. Za oblikovanje so zaslužni Robert Križnar, Alpina in Andrej Šenk, Jure Miklavc in Studio Miklavc ter Silva Vitez.

Nagrada interier leta je sestavljena iz dveh kategorij: javni interier in zasebni interier. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Ana Gruden, Peter Gabrijelčič, Jurij Sadar in predsednica Kristina Dešman, se je odločala med 16 nominiranci.

V kategoriji zasebni interier je izbrala podstrešno stanovanje Tivolska podjetja Kombinat. S centralno postavljenim kubičnim volumnom, ki je lapidarno postavljen v prostor, so avtorji razmejili posamezne funkcije prostornega mansardnega prostora ter hkrati omogočili krožno gibanje po stanovanju in s tem zagotovili fleksibilnost pri uporabi ambienta.

Posebno omembo žirije v zasebnem interierju je prejel projekt 31M2 avtorjev Urše Križman in Luke Fabjana iz Studia Aino. Arhitekti so v na videz majhnem prostoru z uporabo pomične zavese uporabnikom omogočili različne scenarije uporabe ter hkrati občutek odprtosti ali predeljenosti in tako povezanosti oziroma zasebnosti.

V kategoriji javni interier je žirija izbrala Tehnolev avtorjev Kosi in partnerji; Ognen Arsov, Ana Kosi, Žiga Rošer, Barbara Žunkovič ter umetnik Jure Markota. V nasprotju z dokončno določenim tlorisom, ki ne omogoča fleksibilnosti, so avtorji Tehnoleva z uporabo elementa pomične zavese vzpostavili možnost raznolikih ambientalnih pogojev. Zavesa, ki je hkrati občasna ločnica med posameznimi prostori, je dekorativni element z avtorsko grafiko umetnika Jureta Markote. Gre za enega redkih primerov sodelovanja med arhitekti in likovnimi umetniki.

Posebno omembo žirije v kategoriji javni interier si je prislužil projekt Ljuba<3Drago - preobrazba avtobusa v mladinski center. Vodja projekta je Ksenja Perko iz Javnega zavoda Mladi zmaji, mladi soavtorji pa so Petra Dermota, Lea Dolinar, Petra Filipič, Matic Lesjak, Tana Logar, Timeja Liplin, Tina Ivnik, Zia Perko Rogelj, Evelin Radulović, Teja Samsa, Analina Štumberger, Eva Sešek, David Vavtar in Katarina Žniderič.

Nagrado perspektivni so v kategoriji industrijsko oblikovanje prejeli Pami Prevolnik, Jernej Kapus in Denis Štajdohar ter skupina, ki so jo sestavljale Teja Bajec, Jana Slimšek, Sara Kresal, Andreja Terčelj in Suzana Čolić. V kategoriji arhitektura so bili nagrajeni Andraž Keršič in Jakob Vrečko ter Damir Černec, v kategoriji modno oblikovanje pa Živa Červek, Klara Rešetič in Gašper Gajšek, Jan Sadek, Maja Vranjek in Valentina Kolander.

BigSEE nagrade bodo podelili naslednji teden, 22. oktobra.