Na hitro prelistano 17.10.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. oktobra - Založba Miš je izdala roman za odrasle Iva Svetine z naslovom Malabar, KD Mariborska literarna družba pa v sozaložništvu z zagrebško založbo Kultura snova pesniško zbirko Saše Slavkovića Gol i(n) bos. Pri Založbi ZRC so izšle Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu.

Ljubljana. Zbirka izbranih pesmi Saše Slavković z naslovom Gol i(n) bos. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka izbranih pesmi Saše Slavković z naslovom Gol i(n) bos.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Založbi ZRC so izšle Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Založbi ZRC so izšle Zgodbe iz konzerve: zgodovine predelave in konzerviranja rib na severovzhodnem Jadranu.
Foto: STA

Ljubljana. Založba Miš je izdala roman za odrasle Iva Svetine z naslovom Malabar. Foto: STA

Ljubljana.
Založba Miš je izdala roman za odrasle Iva Svetine z naslovom Malabar.
Foto: STA

MALABAR - ROMAN IZPOD PERESA IVA SVETINE

Roman Malabar skuša odgovoriti na vprašanja, kot so, kako preživeti odhod ljubljenega človeka, kako zaceliti rane, kako postati celostno bitje, ko se nam zdi, da namesto nas po svetu hodi le še naša senca ter kaj bo odslej osmišljalo naše delovanje, so zapisali v založbi. Omenjena vprašanja si občuteno zastavlja romaneskni pripovedovalec in tankočutno išče odgovore nanje. A Malabar je vse prej kot običajna ljubezenska knjiga, je pripoved, ki si izposodi formo potopisa, zato da je lahko pristna izpoved, poezija v prozni obliki. Z vsakim prebranim stavkom bolj se zdi, da je slikovita, časovno in geografsko zelo razvejena pot, po kateri spremljamo pripovedovalca, pravzaprav pot vanj samega, odgovori, do katerih prihaja, pa - nekaj univerzalnega.

Ivo Svetina (1948) je v prvi vrsti pesnik in dramatik, pa tudi esejist in prevajalec. Diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani primerjalno književnost in literarno teorijo. Izdal je več kot 20 pesniških zbirk, napisal več gledaliških iger, pravljic ter esejev o poeziji in gledališču. Bil je med ustanovitelji Gledališča Pupilije Ferkeverk in Gledališča Pekarna. Zaposlen je bil na TV Slovenija, v Slovenskem mladinskem gledališču, na ministrstvu za kulturo, bil direktor Slovenskega gledališkega muzeja in štiri leta predsednik Društva slovenskih pisateljev. Prejel je več nagrad, med njimi zlato ptico, nagrado Prešernovega sklada, štirikrat nagrado Slavka Gruma, Veronikino in Jenkovo nagrado.

GOL I(N) BOS - DVOJEZIČNA ZBIRKA OSEBNOIZPOVEDNIH, MINIATURNIH PESMI

Saša Slavković se v zbirki izbranih pesmi Gol i(n) bos "predstavlja kot virtuoz miniature. Njegove pesmi s kratkostjo izpolnjujejo vso emocijo, saj v miniaturi ustvari neverjetno veliko slik, ki kot paleta barv izžarevajo metafore", je v spremnem besedilu zapisal urednik Zdravko Odorčić, sicer hrvaški pisatelj in dramatik. Po njegovih besedah avtorjeve pesmi zahtevajo ponovno branje in drugačno gledanje na poezijo, kar ga uvršča med posebno nadarjene pesnike v regiji. "Ta knjiga poezije je izjemno zanimiva, in ker je napisana v dveh jezikih, v slovenskem in hrvaškem, bodo bralci iz obeh držav lahko v njej našli užitek, kar izdajo te zbirke dela posebno," je še zapisal Odorčić.

Saša Slavković svoje pesmi objavlja na slovenskih in hrvaških pesniških portalih, tako so njegove pesmi objavljene v zbornikih portala Pesem.si in More na dlanu. Piše tudi kratko prozo, je avtor proznega dela Lovro (2012), na natečaju RTV so eno izmed njegovih zgodb izbrali za scenarij kratkega filma Nur.

ZGODBE IZ KONZERV - MONOGRAFIJA "Z VONJEM" PO RIBAH IN JADRANU

Prispevki v monografiji na različne načine obravnavajo ribjo konzervo in skoznjo industrijo predelave rib na Jadranu. Ta industrija je vplivala na demografijo, način življenja, logiko dela in razmerja med delom in prostim časom ter na biografije in spomine delavk in delavcev. Pri tem je bila v zadnjih desetletjih predmet transformacij, relokacij, razkroja, ki so posledica deindustrializacije in spremljajočih sistemskih sprememb, so zapisali pri založbi ZRC.

Avtorice in avtorji prispevkov se osredotočajo na lokalne zgodovine tovarn ribjih konzerv, ki jih umeščajo v dva okvira: sinhroni, globalni okvir vzpona in padca industrije predelave ribe, v katerem je zgodovina jadranskih tovarn, zaradi njenega vpliva na demografijo obalnih mest, emancipacijo ženske delovne sile, in nenehnega konflikta s turizmom, primerljiva z zgodovino tovarn drugod po svetu; ter diahroni okvir propada ribje-predelovalne industrije, ki ga je mogoče opazovati in raziskovati v okviru še vedno nedokončanega procesa deindustrializacije jadranske obale z vsemi posledicami, ki jih ta prinaša. Prispevke so uredili Iva Kosmos, Martin Pogačar in Tanja Petrović.