Svet 16.10.2020 11:39

Dalijeva mojstrovina na dražbi dosegla 8,2 milijona funtov

London, 16. oktobra - Mojstrovina španskega slikarja in kiparja Salvadorja Dalja (1904-1989) z naslovom Par z glavama, polnima oblakov iz leta 1937 je bila na četrtkovi dražbi impresionistične in moderne umetnosti avkcijske hiše Bonhams prodana za 8,17 milijona britanskih funtov.

Delo, ki je bilo tokrat na dražbi ponujeno prvič, je bilo pred tem v zbirki italijanskega modernističnega skladatelja Giacinta Scelsija.

Generalna direktorica oddelka za impresionistično in moderno umetnost pri avkcijski hiši India Phillips je povedala: "V čast nam je bilo prvič na dražbo pripeljati eno od Dalijevih nadrealističnih mojstrovin Par z glavama, polnima oblakov. Gre za pomembno umetnikovo delo, ki razkriva njegovi največji obsesiji - Freudovo psihologijo in njegovo veliko muzo, Galo. Dali je to izjemno delo naslikal v obdobju intenzivnih osebnih odkritij in izražanj, med tem ko je v svetu okoli njega izbruhnil konflikt. Veseli me, da je dobilo pozornost, ki si jo zasluži."

Dali je diptih Par z glavama, polnima oblakov ustvaril med špansko državljansko vojno na vrhuncu svojega nadrealističnega obdobja (1929-1939). V obrisu je upodobil sebe in svojo ženo Galo. Čeprav gre za diptih, se zdi, da je puščavska pokrajina, ki napolnjuje oba obrisa, del ene same slike. Pokrajino naseljujejo klasični nadrealistični motivi - raztresene skale, skrivenčeno drevo, nerazločne človeške figure, deklica, goreča žirafa in oblaki. Vse te podobe se po pisanju spletnega portala Art Daily navezujejo na določene freudovske podtone, ki jih je pogosto mogoče videti v Dalijevih ključnih nadrealističnih delih.

Dali se je nadrealističnemu gibanju v Parizu pridružil leta 1929, istega leta je tudi spoznal Galo, ki je bila tedaj še poročena z njegovim prijateljem, nadrealističnim pesnikom in ustanoviteljem gibanja Paulom Eluardom. Njun odnos je trajal pet desetletij. Gala je bil enajst let starejša in mnogi jo prepoznavajo kot tisto, ki je odgovorna za vse večjo komercializacijo Dalijevega dela po tem, ko se je odvrnil od nadrealizma leta 1939. Umetnik je svojo partnerko in muzo oboževal tako močno, da je mnoga svoja najpomembnejša dela, tudi diptih, ki je bil ponujen na tokratni dražbi, podpisal kot Gala Salvador Dali.

Diptih je bil več kot pol stoletja v zbirki italijanskega skladatelja Giacinta Scelsija (1905-1988). Možno je, da je Dali diptih podaril Eluardu, ki ga je Scelsi prav tako poznal, saj je bil v času, ko je v 20. letih minulega stoletja študiral v Parizu, del kroga nadrealistov.