Svet 18.10.2020 5:30

Junak akcijskih filmov Jean-Claude Van Damme dopolnil 60 let

Bruselj, 18. oktobra - Igralec, ki je v 80. in 90. letih blestel v akcijskih filmih, Jean-Claude Van Damme, danes praznuje 60. rojstni dan. Belgijca, ki je nase opozoril z borilnimi veščinami in se uveljavil kot šampion v karateju in kikboksu, se je kmalu prijel vzdevek Mišice iz Bruslja. V filmskem svetu je uspel ravno zaradi omenjenih adutov.

Zvezdnik se je rodil na današnji dan leta 1960 kot Jean-Claude Camille Francois Van Varenberg belgijskega staršema v Bruslju. Po očetovi strani ima judovske korenine. Pot v slavo sta mu tlakovala učenje baleta in dvigovanja uteži. Tako je v 70. letih minulega stoletja postal šampion v karateju in kikboksu, desetletje pozneje pa še eden glavnih zvezdnikov priljubljenih akcijskih filmov, kjer so glavni junaki obvladali borilne veščine.

Videti ga je mogoče v filmih, kot so Krvavi šport (1988), Kickbokser (1989), Levjesrčni (1990), Maščevanje dvojčkov (1991), Univerzalni vojak (1992), Težak cilj (1993) in Varuh časa (1994). Kmalu je postal milijonar in se pridružil zvezdniškim kolegom tistega časa, kot so Sylvestr Stallone, Arnold Schwarzenegger in Steven Seagal.

Pozneje se je večina njegovih projektov namesto na filmskih platnih znašla zgolj na DVD-jih. Leta 2008 je posnel delno avtobiografski film - kriminalno komično dramo JCVD, v kateri se je zazrl v svoje življenje. Leta 2010 je zavrnil vlogo v filmu Plačanci, v katerem je Sylvester Stallone zbral velika imena akcijskih filmov, kot so Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Dolph Lundgren, Jet Li in Mickey Rourke. Van Damme se projektu ni želel pridružiti, ker se mu je njegova vloga zdela brez vsebine.

Igralec je imel tudi precej burno življenje, bil je petkrat poročen, ljubezensko razmerje naj bi imel celo s pevko Kylie Minogue. Nekateri menijo, da bi lahko dosegel večji uspeh, če ne bi imel težav z drogami, kar sam opravičuje z diagnosticirano bipolarno motnjo.