Svet 20.10.2020 5:00

Oliver Stone ne bo več režiral igranih filmov

Los Angeles, 20. oktobra - Sloviti ameriški režiser Oliver Stone, znan po filmih, kot sta Rojena morilca in Vod smrti, je dejal, da ne bo več režiral igranih filmov. "Doslej sem posnel dovolj filmov," je poudaril. Po njegovih besedah snemanje filma vzame leto ali dve življenja in zahteva veliko energije. V prihodnosti namerava več časa posvetiti dokumentarcem.

Italija, Benetke. Ameriški režiser Oliver Stone. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser Oliver Stone.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Trenutno je ni teme, ki bi ga tako pritegnila, da bi posnel film. Ne zanima ga niti Hollywood niti ustvarjanje za televizijo oz. za pretočne vsebine. Vse to bi bilo pod ravnjo njegovih norm in vrednot, je besede režiserja, ki velja za enega najvidnejših ameriških filmskih ustvarjalcev, povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Štiriinsedemdesetletni režiser je za svoje delo prejel tri oskarje. Precej njegovih filmov je zaznamovanih z njegovo izkušnjo vojne v Vietnamu, kjer se je pri 23 letih bojeval kot prostovoljec.

Med njegove najpomembnejše filme sodijo Vod smrti (1986) in Rojen 4. julija (1989), ki sta bila nagrajena z oskarjema za režijo, ter Wall Street (1987), JFK (1991) in Rojena morilca (1994). Podpisal se je tudi pod nekaj scenarijev, tudi za film Midnight Express (1978), za katerega je prav tako osvojil zlati kipec.

Leta 2006 je v filmu World Trade Center ovekovečil enega največjih terorističnih napadov v ameriški zgodovini, ki se je zgodil 11. septembra 2001, leta 2016 pa je posnel film o nekdanjem sodelavcu ameriške agencije za nacionalno varnost Edwardu Snowdnu (2016). Posnel je tudi že nekaj dokumentarcev, med njimi tri o Fidelu Castru in film o izraelsko-palestinskim odnosih.

Med nagradami velja omeniti vsaj še častno srce Sarajeva, ki ga je za doprinos k filmski umetnosti prejel leta 2017.