Slovenija 20.10.2020 10:22

Jenkovi dnevi preseljeni na splet

Kranj, 20. oktobra - Med 18. in 27. oktobrom v Kranju in okolici običajno potekajo dnevi v spomin na pesnika Simona Jenka, letos pa bodo dogodki, ki jih pripravljajo med datumoma njegovega rojstva in smrti, zaradi koronavirusa virtualni. V petek bodo na spletni in Facebook strani Visit Kranj predvajali spominsko slovesnost, ki bi bila sicer v Prešernovem gaju.

To bo predvidoma prvi dogodek letošnji Jenkovih dnevov. Spominsko prireditev v poklon Jenku (1835-1869) Zavod za turizem in kulturo Kranj vsako leto pripravi v Prešernovem gaju. V kulturnem programu sodelujejo učenci OŠ Simona Jenka ter dijaki Gimnazije Franceta Prešerna in Gimnazije Kranj. Letos ga bodo deloma posneli v Prešernovem gaju, medtem ko bodo recitiranje učencev in dijakov posneli na šolah.

Kot je za STA povedala Karmen Zupan iz omenjenega zavoda, bodo videoposnetek predvajali v petek ob 10. uri, uro zatem pa bo sledila virtualna okrogla miza na temo Poezija in virtualna okolja. Letošnji nominiranci za Jenkovo nagrado se bodo na njej pogovarjali o tem, v kakšnem odnosu sta poezija v virtualnem svetu in poezija na natisnjenem papirju, ter kako lahko vsaka izmed njiju nagovarja mlade bralce.

Podelitve Jenkove nagrade, ki so si jo zamislili v avli Mestne občine Kranj, zaradi razglašene epidemije ne bo, organizatorji si vseeno želijo, da bi posneli vsakega nominiranca in vse skupaj sestavili v podelitev, ki bi jo predvajali na omenjenih kanalih.

Za nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo sicer podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, so tokrat nominirani Maja Vidmar z zbirko Pojavi (LUD Literatura, 2020), Uroš Zupan z zbirko Sanjska knjiga (Cankarjeva založba, 2020), Brane Mozetič z zbirko Sanje v drugem jeziku (Škuc, 2018), Lucija Stupica z zbirko Točke izginjanja (LUD Literatura, 2019) in Jana Putrle Srdić z zbirko Oko očesu vrana (Center za slovensko književnost, 2019).