Svet 21.10.2020 6:00

Hišo Jamesa Joycea bodo preuredili v hostel

Dublin, 21. oktobra - Dublinski mestni svetniki so prižgali zeleno luč projektu, ki predvideva preureditev hiše, v katero je irski pisatelj James Joyce postavil dogajanje svoje kratke zgodbe z naslovom Mrtvi, v hostel. Skupina nasprotnikov projekta, ki jo podpirajo številni pisatelji, je napovedala, da se bo na odločitev pritožila.

Hiša na naslovu 15 Usher's Island je bila zgrajena leta 1775. Znana je tudi kot Hiša mrtvih, saj je Joyce vanjo postavil dogajanje svoje kratke zgodbe iz leta 1914, ki je izšla v zbirki kratkih zgodb Dublinčani.

Po pisanju spletnega portala The Guardian se je dublinski mestni svet leta 2017 odpovedal priložnosti za nakup nepremičnine, ki jo je Joyce imenoval "pusta temna hiša na Usher's Island". Za 650.000 evrov sta hišo kupila zasebna investitorja Fergus McCabe in Brian Stynes.

Ko sta leta 2019 razkrila načrt, da v hiši uredita hostel s 54 sobami, je prišlo do hitrega odziva. Pismo, v katerem so nasprotovali projektu, je podpisalo 99 avtorjev, med katerimi so tudi Sally Rooney, Edna O'Brien, Ian McEwan in Salman Rushdie. Colm Toibin pa je v ločenem pismu zapisal, da bi projekt "uničil bistven del irske kulturne zgodovine".

Načrtu je nasprotovalo tudi irsko ministrstvo za kulturo, kjer so presodili, da bo "spodkopal, zmanjšal in razvrednotil lokacijo univerzalne kulturne dediščine".

"Dublin lahko po želji gradi hotelske sobe, a če bo še naprej zanemarjal in uničeval svojo edinstveno kulturno dediščino, bo izbrisal še tisto, kar je ostalo v osrčju mesta. Potem bo tako obiskovalcem kot Dublinčanom ostalo bore malo," je strokovnjak za Joycea John McCourt, ki prav tako nasprotuje projektu hostla, zapisal za Irish Times.

Vendar pa je, ne glede na nasprotovanja, dublinski mestni svet konec minulega tedna odobril načrt z obrazložitvijo, da gre za "stavbo posebnega pomena", njeno aktualno stanje pa je zaskrbljujoče, zato je predlagana sprememba v uporabi najboljši način, da se stavba na dolgi rok ohrani.

Kot še piše spletni portal, je prišlo tudi do spremembe načrta, ki ne predvideva več sodobnega prizidka. Prav slednji je namreč sprožil zaskrbljenost, da bi se z njim nepreklicno spremenil značaj hiše.

Irski dopisnik The Guardiana Rory Carroll je po ogledu hiše novembra lani zapisal, da je bila žrtev vandalizma in zanemarjanja, da je njena streha v zelo slabem stanju in njena notranjščina opustošena ter, da je hišo v 90. letih minulega stoletja skoraj uničil požar.

McCourt je v nedeljo za Sunday Times povedal, da bodo nasprotniki projekta vložili tudi uradno pritožbo na An Bord Pleanala - neodvisno telo, ki odloča o pritožbah na odločitve lokalnih oblasti na področju načrtovanja na Irskem.