Svet 21.10.2020 5:00

Jeremy Strong se dogovarja za vlogo v biografskem filmu o Leonardu Bernsteinu

Ljubljana, 21. oktobra - Letošnji prejemnik nagrade emmy Jeremy Strong se dogovarja za vlogo v biografskem filmu o skladatelju Leonardu Bernsteinu, ki ga bo za Netflix režiral Bradley Cooper. V filmu Maestro naj bi igral pisatelja, umetnostnega zgodovinarja in kritika Johna Gruena, ki je bil tudi skladateljev biograf. Bernsteina bo igral Cooper.

Gruen, ki je bil Bernsteinov prijatelj, je leta 1968 izdal knjigo z naslovom The Private World of Leonard Bernstein (Zasebni svet Leonarda Bernsteina), piše filmska revija Variety.

Cooper, ki je tudi producent in z Joshom Singerjem soavtor scenarija, bo upodobil skladatelja v obdobju treh desetletij. V vlogi Bernsteinove soproge Felicie Montealegre bo nastopila Carey Mulligan. Med producenti filma sta med drugimi Martin Scorsese in Steven Spielberg.

Leonard Bernstein (1918-1990) je bil eden najslavnejših ameriških dirigentov in skladateljev. Dirigiral je skoraj vsem večjim ameriškim orkestrom, od leta 1958 do leta 1969 pa je bil glasbeni direktor Newyorške filharmonije. Nastopal je tudi kot operni dirigent in koncertni pianist. Svetovno slavo si je pridobil z muzikali, med katerimi je najbolj znan Zgodba z zahodne strani, ki je doživel tudi filmsko različico.

Bernstein je pogosto dirigiral kar izza klavirja, zaslužen pa je tudi za popularizacijo klasične glasbe v televizijskih oddajah.