Svet 24.10.2020 5:00

Med kvadratnimi printi Magnuma 100 podob mednarodno priznanih avtorjev

New York, 24. oktobra - Znamenita fotografska agencija Magnum je po pisanju Art Daily ponovno pripravila oktobrsko akcijo kvadratnih printov, ki vključuje nabor 100 podob mednarodno priznanih fotografov. Ti so v objektiv ujeli tako pomembne dogodke kot znane osebnosti ali pa zgolj utrinke iz vsakdana, skozi podobe pa opazovalcu omogočajo užitek v danem časovnem izseku.

Ljubljana. Fotografija. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fotografija.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Umetniki nas navdihujejo s tem, kako si predstavljamo prihodnost. Njihova zaveza, da jo za nas delajo boljšo, se slika skozi njihova dela, piše Art Daily. Med kvadratnimi printi v letošnjem naboru akcije Magnuma so denimo fotografije ameriških kipov z nacionalno tematiko, ki jih je Benjamin Sherry posnel v pisani svetlobi, s čemer je želel opomniti, da s svojo lepoto ljudi nagovarjajo, naj jih v prihodnje zaščitijo.

Dawoud Bey medtem podpisuje intimne trenutke afroameriške skupnosti, Diana Markosian podobo matere, ki migrira v ZDA z otrokoma in opominja na še vedno aktualno željo po uresničitvi ameriških sanj, Elliott Erwitt pa kinematografsko podobo lokomotive, ki v opazovalcu zbuja asociacije na zgodbe v slogu Hitchcocka.

Nekaj fotografij je nastalo tudi po zamislih fotografov, s pomočjo manipulacije fotografskega procesa, insceniranjem ali rabo inovativnih tehnik. Erich Hartmann je denimo eksperimentiral z risanjem z lučjo, Cristina de Middel pa je s pomočjo kostumov in inscenacijo v fotografskem projektu Afronauts oživila pozabljeno zamisel o zambijskem vesoljskem programu.

Na fotografijah iz paketa so ujeti tudi priznani umetniki in misleci, kot so Bob Dylan, Martin Luther King Jr. in Jean Cocteau, med novejšimi pa so podobe mladih Turkinj v islamskih šolah, ki jih podpisuje Sabiha Cimen, in podobe žrtev organiziranega kriminala v Mehiki Yaela Martineza.

Prodajna akcija kvadratnih printov po spletu poteka do nedelje, na spletni strani Magnuma pa kupce spodbujajo k nakupu visokokakovostnih avtorskih printov za 100 ameriških dolarjev.