Slovenija 22.10.2020 9:52

V MAO razstava mednarodno priznane oblikovalke Nike Zupanc

Ljubljana, 22. oktobra - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo od danes na ogled razstava slovenske oblikovalke Nike Zupanc z naslovom Stoli. Na postavitvi v produkciji Centra za kreativnost bo predstavljen opus mednarodno uveljavljene slovenske oblikovalke, ki je svojo prepoznavnost zgradila z oblikovanjem za številne svetovno znane blagovne znamke.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

Obsežni oblikovalski opus Nike Zupanc zajema skorajda vse vrste predmetov za dom in bivanje, od pohištva, delovnih miz in zof do lestencev ter celo desk za deskanje. V MAO se predstavlja z izborom stolov, od najnovejših kosov, ki jih je oblikovala za Natuzzi in so bili premierno predstavljeni letos, do zgodnejših kosov za Moroso, so zapisali v muzeju.

Nika Zupanc, ki od 2008, ko je ustanovila svoj studio, deluje kot samostojna oblikovalka, danes razvija projekte za svetovno uveljavljena podjetja. Za prestižne naročnike oblikuje zaključene kolekcije, interierje ali prostorske instalacije, kot je bila denimo Room of one's own za Dior. Izdelke v omejenih serijah razvija tudi v okviru svoje lastne blagovne znamke - Nika Zupanc.

Oblikovalka skozi ikonično oblikovane predmete interpretira sodobno kulturo ter preizkuša meje tehnologij in materialov. Njeni kosi nosijo izrazito osebno in pripovedno noto, ki so jo pri Elle USA označili za t.i. punk eleganco. Umetnica zase pravi, da v svojih projektih "izziva racionalno, trezno in utilitarno, tako da daje glas intuitivnemu, eklektičnemu in intimnemu".

Mednarodno prepoznavnost je oblikovalka dosegla s svetilko Lolita, ki je postala del kolekcije podjetja Moooi. To jo je k sodelovanju povabilo takoj po njeni samostojni predstavitvi na milanskem tednu oblikovanja leta 2009.

Kot so sporočili iz MAO, bodo danes zvečer pripravili tudi javno vodenje po razstavi, pri čemer bo vstop v razstavne prostore možen za največ pet oseb hkrati. Skozi oblikovalski opus Nike Zupanc bo popeljala kustosinja razstave Mika Cimolini.

Pred tem bo Nika Zupanc v okviru programa Prenos veščin na spletnem predavanju predstavila pretekle projekte, delo z mednarodnimi naročniki in blagovnimi znamkami ter njeno osebno kolekcijo, ki jo snuje za lastno znamko. Spremljati ga bo mogoče na YouTube in Facebook kanalu Centra za kreativnost.

Omenjeni program center pripravlja vsak mesec. V njem preko predavanj, osebnih svetovanj in mreženj predstavljajo izkušnje in karierne poti uveljavljenih kreativcev in poslovnežev, ki delujejo v kulturnem in kreativnem sektorju, ter tako spodbujajo izmenjavo znanj in omogočajo vpogled v dogajanje na globalnih tržiščih, so še zapisali v MAO.