Slovenija 22.10.2020 12:12

Ježkovo nagrado letos prejme glasbenik Vlado Kreslin

Ljubljana, 22. oktobra - RTV Slovenija bo v nedeljo podelila Ježkovo nagrado, ki jo za letošnje leto prejme glasbenik, pesnik, skladatelj in kantavtor Vlado Kreslin. Podelili mu jo bodo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1. Po oceni žirije Kreslin v slovenski kulturni prostor prinaša duh svobode, solidarnosti, tolerantnosti in radosti življenja.

Ljubljana. Prekmurski glasbenik in pevec Vlado Kreslin. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Prekmurski glasbenik in pevec Vlado Kreslin.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tokrat že 32. prejemnika nagrade Franeta Milčinskega - Ježka je izbrala žirija, v kateri so bili predsednik Slavko Hren ter člani Gabrijela Gruden, Gregor Dekleva, Aleša Valič, Mitja Rotovnik, Branka Bezeljak in Gašper Salobir.

"Vlado Kreslin že več kot 40 let s svojim delovanjem pušča izjemen pečat v programih nacionalnega radia in televizije, v širši slovenski kulturi in je v marsičem pravi nadaljevalec duha Franeta Milčinskega - Ježka ter ljubljenec občinstva. Že desetletja iz leta v leto, iz dneva v dan živimo v objemu njegove glasbe, verzov, prepoznavnega vokala in vrednot, ki so hvalnica svetu," je v obrazložitvi zapisal predsednik žirije.

Glasbeno pot je Kreslin začel leta 1970 v ansamblu Apollo, v Murski Soboti je igral v Špirit groupi, med študijem v Ljubljani pa v Horizontu in skupini Avantura. Širša javnost ga je opazila leta 1980, ko je s skladbo Dan neskončnih sanj zmagal na Slovenski popevki. S skupino Martin Krpan je ustvaril legendarni album Od višine se zvrti (1986) in vrsto političnih pesmi. Postal je ljubljenec širokega občinstva, posluša ga staro in mlado, mesto in podeželje, intelektualci in preprosti ljudje, številne Kreslinove pesmi pa so skoraj ponarodele, piše v obrazložitvi.

"Sam zase rad reče, da je 'pesmar'. Če poimenovanje vsega, kar počne, 'prevedemo', je naštevanje veliko širše: glasbenik, skladatelj, ljudski trubadur - kantavtor, pisec besedil in poezije, občasno tudi književni avtor in igralec v gledališču, pred televizijskimi kamerami in na filmu," še navaja Hren.

Med številnimi njegovimi znanimi pesmimi so Ovce, Mali bogovi, Tista črna kitara, Od višine se zvrti in tudi najnovejša Vse se da iz lanskoletnega albuma Kaj naj ti prinesem, draga. Njegove pesmi, kot še piše v obrazložitvi, postajajo obvezen repertoar vsake proslave, osebnega praznovanja, intimnega požvižgavanja ob dobrem počutju in vzpodbuda za vstop v nov dan.

RTV Slovenija nagrado podeljuje z željo, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

Lani je Ježkovo nagrado dobil kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj. Nagrado vsako leto podeljujejo ob 28. oktobru, dnevu RTV Slovenija.