Na hitro prelistano 24.10.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. oktobra - Založba ZRC je izdala knjigo V ospredje. Pionirke v slovenski arhitekturi in oblikovanju, Forum Ljubljana je izdal knjigo Kafka. Zbirka stripovskih zgodb avtorja Petra Kuperja, pri založbi Litera pa je izšla knjiga Zgodnja dela Florjana Lipuša.

Ljubljana. Založba ZRC je izdala knjigo V ospredje. Pionirke v slovenski arhitekturi in oblikovanju. Foto: STA

Ljubljana.
Založba ZRC je izdala knjigo V ospredje. Pionirke v slovenski arhitekturi in oblikovanju.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Litera je izšla knjiga Zgodnja dela Florjana Lipuša. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Litera je izšla knjiga Zgodnja dela Florjana Lipuša.
Foto: STA

Ljubljana. Forum Ljubljana je izdal knjigo Kafka - zbirka stripovskih zgodb avtorja Petra Kuperja. Foto: STA

Ljubljana.
Forum Ljubljana je izdal knjigo Kafka - zbirka stripovskih zgodb avtorja Petra Kuperja.
Foto: STA

V OSPREDJE - PIONIRKE V SLOVENSKI ARHITEKTURI IN OBLIKOVANJU

Monografija, ki sta jo pripravila Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU in Center arhitekture Slovenije v sodelovanju številnih avtorjev iz različnih inštitucij, temelji na gradivu, zbranem za niz štirih razstav, ki so bile v letih 2016-2019 najprej predstavljene v Galeriji Dessa, z namenom osvetliti življenje in delo spregledanega dela slovenskega arhitekturnega ustvarjanja.

V monografiji, ki jo je uredila Helena Seražin, je predstavljenih 40 ustvarjalk, od prvih predvojnih diplomantk do povojnih generacij, ki so s svojimi deli in dosežki na različnih področjih arhitekture, gradbeništva in oblikovanja orale ledino za mlajše rodove stanovskih kolegic. Posvečena je torej pionirkam, ki so aktivno sodelovale pri snovanju, oblikovanju in označevanju prostora svojega časa. Bile so neme spremljevalke v senci poklicno bolj uveljavljenih in znanih profesorjev, sodelavcev, očetov ali soprogov, tako da je še danes težko določiti njihov dejanski delež v snovanju in realizaciji prenekatere slovenske arhitekturne mojstrovine, od Plečnikovih tržnic do Ravnikarjevega Trga republike, je mogoče prebrati na spletni strani ZRC SAZU.

KAFKA PETRA KUPERJA - TUDI PRAVA ENCIKLOPEDIJA IZRAZNIH ZMOŽNOSTI STRIPOVSKEGA JEZIKA

Ameriški stripovski avtor Peter Kuper v ekspresivnem črno-belem slogu, ki je še poudarjen s tehniko praskanke, odstira atmosfero, ki nam je vsem še predobro znana: tako iz prebiranja Kafkovih zgodb kot iz našega vsakdana, v katerem se večkrat znajdemo v navidezno brezizhodnih situacijah. Kafkovski absurdnosti očitno ni mogoče ubežati, zato Kuper Kafkove zgodbe predrugači le toliko, da pokaže, kako večne so: lahko bi se dogajale tako v pradavnini kot v sodobnih trumpovskih časih, je mogoče prebrati na spletni strani založbe Stripburger.

V stripovskem albumu je zbranih 14 Kafkovih zgodb, s katerimi je Kuper pokazal tako odlično poznavanje enega največjih pisateljev 20. stoletja kot tudi zakonitosti stripovskega medija. Tako to ni le zbirka Kafkovih zgodb, ampak prava enciklopedija izraznih zmožnosti stripovskega jezika, še piše na omenjeni spletni strani. Delo je iz angleščine prevedel Bojan Albahari.

ZGODNJA DELA FLORJANA LIPUŠA - DOSLEJ NEOBJAVLJENA IN LE DELOMA OBJAVLJENA ZGODNJA PROZA

Kot so zapisali pri založbi, je pred nami končno neobjavljena in le deloma objavljena zgodnja proza pisatelja z avstrijske Koroške Florjana Lipuša, ki prinaša iskanje novega izraza in preizkušanje izvirnih možnosti slovenskega jezika, strast, za katero se je pozneje večkrat izkazalo, da mu je pomagala k vzpostavitvi čisto svojega, izrazito poetičnega jezika.