Svet 23.10.2020 15:12

Hockneyjev portret Davida Websterja na dražbi dosegel 12,9 milijona funtov

London, 23. oktobra - Portret nekdanjega izvršnega direktorja londonske Kraljeve operne hiše Davida Websterja, ki ga je v 70. letih minulega stoletja naslikal britanski umetnik David Hockney, so v četrtek pri avkcijski hiši Christie's prodali za 12,9 milijona funtov. S prodajo portreta so v operni hiši želeli pridobiti del sredstev za delovanje v času pandemije.

Pred dražbo povojne in sodobne umetnosti londonske hiše Christie's je bila po pisanju francoske tiskovne agencije AFP vrednost portreta ocenjena med enajst in 18 milijoni funtov.

Iz Kraljeve operne hiše so sicer v začetku meseca sporočili, da jih je v prodajo omenjene slike prisilila "doslej največja kriza v zgodovini operne hiše", ki je posledica pandemije koronavirusa.

"Z izkupičkom od prodaje bomo omogočil, da se bodo največji svetovni umetniki nekoč ponovno lahko vrnili na oder," je ob napovedi prodaje povedal izvršni direktor Kraljeve operne hiše Alex Beard.

Svetovno znana operna hiša na Covent Gardenu je vrata za obiskovalce zaprla marca, ko so zaradi ukrepov ob pandemiji bile vrata prisiljene zapreti vse kulturne ustanove v državi. Ponovno so jo odprli junija, vendar so predstave so izvajali brez občinstva v dvorani in jih je bilo mogoče spremljati le v neposrednem prenosu preko interneta.

Prodaja portreta je bila sicer ena od štirih točk načrta za ohranitev delovanja operne hiše med pandemijo covida-19. Načrtujejo tudi odpuščanja, zagnali so zbiranje donacij, poleg tega čakajo na odločitev o posojilu iz kriznega sklada za umetnost.

Webster (1903-1971) je Kraljevo operno hišo vodil četrt stoletja - med letoma 1945 in 1970, v obdobju največjega razcveta in ambicij. Tesno je sodeloval z Ninette de Valois, ustanoviteljico Kraljevega baleta, in pripomogel k mednarodnemu ugledu Covent Gardena.