Slovenija 23.10.2020 12:26

Slovenski knjižni sejem bo prvič v 48-letni zgodovini virtualen

Ljubljana, 23. oktobra - Letošnji Slovenski knjižni sejem, napovedan med 24. in 29. novembrom, bo prvič v 48-letni zgodovini potekal na spletu. Poleg sejemskega dela bodo v 36. izdaji ponudili štiri spletne dogodke, ki jih bodo prenašali v živo. Poleg odprtja bo to še podelitev Schwentnerjeve nagrade, nagrade za knjigo leta ter prireditev ob jubileju Nika Grafenauerja.

Ljubljana, CD. Knjižni sejem, knjige. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, CD.
Knjižni sejem, knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA

Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS bo v sodelovanju s Cankarjevim domom ponudila spletno razstavišče, nakupovanje knjig in pestro spremljevalno dogajanje s spletnimi dogodki za splošno in strokovno javnost, piše na spletni strani Javne agencije za knjigo RS (Jak), ki je partnerica spletnega sejma.

Sejemsko dogajanje bo potekalo v duhu časa oz. epidemije koronavirusa pod sloganom Narazen, a vendarle skupaj. Kot je za STA povedal predsednik upravnega odbora sejma Zdravko Kafol, so sicer sprva načrtovali, da bodo lahko sejem posvetili svetovni popotnici in pisateljici Almi M. Karlin. V ta namen je nastala tudi likovna podoba, na osnovi ilustracije Huiqin Wang iz slikanice Milana Dekleve o Almi M. Karlin, ki so jo izdali ob 70-letnici Almine smrti.

Sejem bo na predvečer, 23. novembra, ob 18. uri, uvedel otvoritveni dogodek, ki bo potekal v obliki literarnega večera z izbranimi povabljenimi književniki. Trije do štirje pisatelji oz. pesniki bodo brali iz svojih del, verjetno bo tema tudi koronavirus, saj je kar nekaj avtorjev o tem letos že pisalo, je dejal Kafol.

Otvoritveni nagovor bo imel pesnik Niko Grafenauer, ki mu bodo tudi sicer ob 80. rojstnem dnevu pripravili posebno prireditev, ki bo prav tako na ogled na spletu. Spletni prenos bo potekal tudi ob podelitvi Schwentnerjeve nagrade in nagrade za knjigo leta, pripravili pa bodo tudi novinarsko konferenco, ki bo predvidoma dan pred začetkom sejma.

Dogodke si bo mogoče sicer ogledati na spletni strani sejma in družbenih omrežjih, v pripravi je poseben sejemski kanal na YouTubeu, sodelovanje obljublja tudi radijski program Ars, je naštel Kafol. Poudaril je še, da dogodki 36. knjižnega sejma, ki je prvih 11 let potekal bienalno, večinoma ne bodo potekali v realnem času, ampak bodo že vnaprej posneti. Obenem si jih bo mogoče ogledati tudi več dni po sami objavi.

Virtualna platforma bo prodajna in programska, razstavljavci se bodo lahko predstavili v e-katalogu, kjer bodo predstavljene sodelujoče založbe in na koledarju virtualnih dogodkov. Razstavljavce je, kot piše današnje Delo, sprva zmotilo, da sodelovanje ne bo brezplačno, saj so organizatorji založbam ponudili tri plačljive pakete - osnovnega, srednjega in velikega - glede na količino časa, prostora in programa, ki si ga želijo za predstavitev.

Na pozive založnikov se je odzvala Jak, ki bo krila stroške - 300 evrov - osnovnega paketa vsem razstavljavcem. Kot so še zapisali na Jak, se bodo potrudili za ažurno obveščanje o sejemskem dogajanju in promocijo samega sejma, "v upanju, da bo uporabniška izkušnja čim boljša in da boste poleg obstoječih našli nove kupce svojih knjižnih izdaj".