Slovenija 24.10.2020 10:00

Prihodnje leto 500 zlatnikov v čast 300. obletnici Škofjeloškega pasijona

Ljubljana, 24. oktobra - Znano je, da bo v prihodnjem letu vlada izdala zbirateljske kovance ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona. Po četrtkovi seji pa je vlada sporočila, da bo izdanih 500 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov, 1000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov in 47.250 dvokovinskih kovancev z vrednostjo tri evre, piše v sporočilu za javnost.

Škofja Loka. Škofjeloški pasijon. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Škofja Loka.
Škofjeloški pasijon.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Že od konca januarja je znano, da bo Slovenija v prihodnjem letu izdala dve seriji priložnostnih kovancev. Ena bo posvečena Škofjeloškemu pasijonu, druga pa 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko. Na četrtkovi seji pa je vlada naznanila še značilnosti zbirateljskih kovancev ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona in obseg izdaje.

Banka Slovenije je na podlagi uredbe o določitvi dogodkov, ob katerih se v letu 2021 izdajo priložnostni kovanci, objavila javni anonimni natečaj za oblikovanje likovnih rešitev priložnostnih kovancev, ki bodo izdani v letu 2021. Neobvezno pisno povabilo je bilo poslano udeležencem prejšnjih natečajev, društvom ter srednjim in visokim šolam s področja oblikovanja. Do konca natečaja je prispelo 17 likovnih rešitev za zbirateljske kovance ob obletnici pasijona.

Komisija za izdajo priložnostnih kovancev je na podlagi pisne ocene strokovne žirije in pregleda prispelih likovnih rešitev sprejela odločitev, da vladi predlaga, da se za izvedbeni projekt izbere likovna rešitev avtorja Mateja Štante, še piše v sporočilu za javnost.

Z uredbo o obsegu izdaje, sestavinah, apoenih in glavnih znamenjih zbirateljskih kovancev ob 300. obletnici Škofjeloškega pasijona pa se določa še, da bo v letu 2021 izdanih 500 zlatnikov z nominalno vrednostjo 100 evrov, 1000 srebrnikov z nominalno vrednostjo 30 evrov in 47.250 dvokovinskih kovancev z nominalno vrednostjo tri evre.

Organizatorji pasijona so sicer v četrtek sporočili, da trenutna epidemiološka situacija ne omogoča varnih priprav in izvedbe uprizoritve Škofjeloškega pasijona, ki so jo v Škofji Loki načrtovali spomladi prihodnje leto. Zato so uprizoritev prestavili za eno leto in bo predvidoma potekala spomladi 2022. Najavili pa so, da bodo 300. obletnico nastanka besedila v letu 2021 obeležili z drugimi dogodki.