Slovenija 23.10.2020 13:02

V spomin na Simona Jenka v Kranju pripravili poklon pesniku

Kranj, 23. oktobra - Epidemija covida-19 je močno okrnila tudi letošnje Jenkove dneve, ki bi ta čas potekali v Kranju. Za danes predviden osrednji spominski dogodek v Prešernovem gaju v Kranju je nadomestilo spletno predvajanje poklona pesniku Simona Jenku, v katerem so pesmi recitirali kranjski dijaki in učenci ter nominiranci za Jenkovo nagrado.

Kranj. Vas, hiše, naselje v okolici Kranja. Foto: Tina Kosec/STA

Kranj.
Vas, hiše, naselje v okolici Kranja.
Foto: Tina Kosec/STA

Kot je v uvodu dejal kranjski župan Matjaž Rakovec, letos druženje ob poeziji poteka na daljavo. "Umetnost na srečo ne pozna omejitev, deluje in se nas dotakne vedno, le odpreti se ji moramo," je poudaril. Ob tej priložnosti je prebral Jenkovo Mojo pesem in pojasnil, da življenje do nadarjenega mladeniča ni bilo preveč prijazno, a je kljub temu zmogel v številne svoje pesmi vdeti vsaj nit optimizma.

Tudi Moja pesem je v bistvu tragična, a vendarle napoveduje lepše čase. "Zdi se mi prava za ta čas, ko iščemo rešitve proti trdovratnemu virusu. Res upam, da bo že spomladi drugače. Tako kot je napovedal v pesmi Jenko, da bo negotovost mimo in bo prostor spet zasedlo samo lepo," je poudaril župan.

Z današnjim dogodkom so počastili tako obletnico rojstva kot smrti Simona Jenka, ki se je rodil 27. oktobra 1835 v Podreči pri Mavčičah in umrl 18. oktobra 1869 v Kranju. "Čeprav je bil pesniku s Sorškega polja skopo odmerjen čas njegovega življenja, bi bil svet slovenske poezije močno osiromašen brez njegovih pesmi," je dejal Rakovec.

V video poklonu pesniku, ki je objavljen na spletnih straneh in Facebook strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj, so sodelovali učenci Osnovne šole Simona Jenka in dijaki Gimnazije Franceta Prešerna ter Gimnazije Kranj. Dogodek je bil deloma posnet v Jenkovi sobi, recitiranje učencev in dijakov pa na posameznih šolah. Pesmi so recitirali tudi nekateri nominiranci za Jenkovo nagrado.

Klemen Malovrh, v. d. direktorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj, ki vsako leto od 18. do 27. oktobra pripravlja Jenkove dneve, si želi, da bi lahko tudi letos vsaj delno izpeljali začrtani sklop prireditev v počastitev pesnika. Jenkovi dnevi so iz leta v leto bolj pestri in upa, da se bodo v tej smeri razvijali še naprej.

Tudi letos so izdali Kranjske vaje v spomin na ustvarjalce Vaj, ki so s svojim delovanjem osveščali Slovence o pomembnosti slovenskega jezika in krepili narodno zavest. Gre za dijaški časopis, ki je nastajal v letih 1854 in 1855, poleg Jenka, ki je bil njegov pobudnik, pa ga je pisalo še šest gimnazijcev.

V novodobnih Kranjskih vajah objavljajo prispevke učencev in dijakov kranjskih šol. Gre za enega izmed načinov ustvarjanja okolja, v katerem so lahko slišani tudi mladi literati, tako kot so v preteklosti svoj glas širili Vajevci.

Leta 2019 so ob 150. obletnici pesnikove smrti so v Kranju uredili tudi Jenkovo sobo, in sicer v hiši, v kateri je dejansko živel. Soba služi kot umetniška rezidenca vsem kulturnim institucijam v Kranju.

V Kranju so lani prvič po 30 letih ponovno gostili tudi slovesnost ob podelitvi Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

Letošnjo podelitev Jenkove nagrade, ki je bila načrtovana za 27. oktober, so zaradi trenutnih razmer prestavili za nedoločen čas. Organizatorji pa si želijo, da bi posneli vsakega nominiranca in vse skupaj sestavili v podelitev, ki bi jo predvajali po svetu. Na ogled bodo morda dali tudi današnjo spletno okroglo mizo zaprtega tipa z nominiranci in dijaki ter študenti na temo Poezija in virtualna okolja.