Svet 26.10.2020 6:00

Stroški gradnje Humboldtovega foruma v Berlinu narasli za 33 milijonov evrov

Berlin, 26. oktobra - Stroški gradnje Humboldtovega foruma, ki naj bi postal eden najprestižnejših kulturnih centrov v Berlinu, so še narasli. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi se povečali za 33 milijonov evrov. Projekt, ki je skoraj dokončan, bo tako po novem stal 677 milijonov evrov, je sporočila fundacija, ki stoji za projektom.

Kot enega od razlogov za povečanje stroškov Fundacija Humboldtov forum navaja pandemijo koronavirusa. Po besedah predstavnika fundacije za stike z javnostmi je kriza privedla do zmanjšanja zmogljivosti in motenj na številnih področjih, tudi na področju delovne sile in logistike.

Humboldtov forum stoji na znameniti aveniji Unter den Linden na lokaciji nekdanje mestne palače, ki je bila poškodovana v bombnih napadih med drugo svetovno vojno. Gradijo ga po načrtih italijanskega arhitekta Franca Stelle, ki je združil historično arhitekturo s sodobno. Pročelje tako povzema oblike originalne stavbe iz 15. stoletja, večji del pa je bil zgrajen v zgodnjem 18. stoletju.

Odprtje je po navedbah fundacije načrtovano za 17. december. Deli kompleksa naj bi bili sprva za javnost odprti štiri dni v tednu, v celoti pa bo Humboldtov forum javnosti dostopen od začetka aprila.

V Humboldtovem forumu bodo postavljene zbirke berlinskega Etnološkega muzeja in Muzeja azijske umetnosti ter znanstvene zbirke Univerze Humboldt.