Svet 28.10.2020 6:00

Dan za mednarodno praznovanje animiranega filma

Ljubljana, 28. oktobra - Na pobudo mednarodnega združenja za animirani film vse od leta 2002 na 28. oktober obeležujemo mednarodni dan animiranega filma. Praznovanju se tudi letos pridružujejo slovenske filmske institucije, ki so pripravile raznolik in pester spletni program 37 animiranih filmov, ki si jih je mogoče ogledati od danes do 8. novembra.

Ob današnjem mednarodnem dnevu animiranega filma v Društvu slovenskega animiranega filma (DSAF) v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov in ob podpori Slovenskega filmskega centra (SFC) predstavljajo izbor slovenskih animiranih filmov iz minulih dveh let.

Filmi bodo na ogled v štirih sklopih: Nagrade DSAF 2019, Študijski filmi, Filmi z delavnic, kot posebna poslastica pa bo dostopen še vedno edini slovenski animirani celovečerni film Socializacija bika? iz leta 1998. Prav njegova ustvarjalca Zvonko Čoh in Milan Erič sta lani prejela nagrado Saša Dobrile, ki jo DSAF podeljuje za življenjsko delo na področju animiranega filma.

V prvem programskem sklopu bodo sicer na ogled še filmi ostalih lanskoletnih prejemnikov nagrad DSAF. V sekciji študentskih animiranih filmov so slavili Narezano življenje (2019) režiserja Petra Bizjaka, Perje z vonjem morja (2019) režiserke Žoel Kastelic in Soma (2019) režiserke Sandre Jovanovske. Prejemniki stanovskih nagrad pa so bili še filmi Liliana (2019) Milanke Fabjančič, Celica (2017) Dušana Kastelica in Koyaa - Izmuzljivi papir (2019) režiserja Kolje Sakside.

Drugi nabor animiranih stvaritev tvorijo študentski filmi iz treh fakultet. Ples ljubezni (2018) režiserja Lea Černica je produkcija AGRFT v Ljubljani. Z Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici prihajajo Kar od nekod (2018) Žiga Stupice, Vrč rakov (2018) Katarine Blažič ter Puta in Petelinček (2018) režiserjev Larise Nagode, Anje Resman, Jošta Šeška in Žada Sokliča. Kot predstavitev dela študentov Akademije likovne umetnosti in oblikovanja Univerze v Ljubljani pa bo prikazanih še devet animiranih kratkometražcev.

Sklop Filmi z delavnic pa vključuje 16 filmov, ki so nastali v produkciji petih organizacij, delujočih na področju izvajanja delavnic animiranega filma za otroke in mladino po vsej Sloveniji, piše v sporočilu za javnost. Ves program bo dostopen na http://mdaf.bsf.si.

Prav tako bo preko spleta potekala letošnja podelitev stanovskih nagrad DSAF, ki bo 3. novembra. Po virtualni podelitvi nagrad bodo od 20. do 24. ure na spletni povezavi na ogled tudi letošnji zmagovalni filmi.

"Namen podeljevanja nagrad DSAF je vzpostavitev spodbud in podpora avtorjem in ostalim delujočim na področju animiranega filma ter povečanje prepoznavnosti animiranega filma znotraj kinematografske in televizijske ustvarjalnosti ter v širši javnosti," še piše v sporočilu za javnost.

Za mednarodni dan animiranega filma je določen 28. oktober. Prav na ta dan je namreč leta 1892 izumitelj in pionir animiranega filma Charles Emile Reynaud (1844-1918) v pariškem muzeju Grevin prvič javno prikazal animirane podobe v sosledju prizorov. Že leta 1877 pa je Reynaud svetovni javnosti predstavil praksinoskop, napravo za predvajanje na roko narisanih sličic.