Svet 31.10.2020 6:00

Hiša Ane Frank zmanjšuje zaposlene zaradi manj obiskovalcev

Amsterdam, 31. oktobra - V Hiši Ane Frank v Amsterdamu bodo morali za petino zmanjšati število zaposlenih, če bodo želeli obstati zaradi zmanjšanega števila obiskovalcev, kar je povzročila pandemija, so sporočili iz muzeja. Zaradi sprememb bodo ukinili 15 delovnih mest, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Organizacija je skoraj v celoti odvisna od prihodkov muzeja za svoje financiranje in ne prejema nobenih dolgoročnih državnih subvencij. Zato se Hiša Ane Frank ne more izogniti organizacijskim spremembam," so zapisali v izjavi.

V muzeju sicer pričakujejo, da bo število obiskov v prihodnjih dveh letih ostalo približno enako. Letos so imeli le četrtino običajnega števila obiskovalcev.

Muzej se nahaja v stavbi, kjer so se Ana Frank in njena družina, ki so bili nizozemski Judje, med letoma 1942 in 1944 skrivali pred nacisti, preden so jih ujeli in odpeljali v koncentracijska taborišča. Večina prikazanih eksponatov govori o življenju slavne žrtve holokavsta in zapisih v njenem dnevniku, zaradi katerega je zaslovela po smrti.

Stavba je muzej od leta 1957, obiskalo pa jo je 37 milijonov ljudi.