Svet 30.10.2020 10:12

Kino igrišče z vsebinami za filmsko raziskovanje, igranje in ustvarjanje

Ljubljana, 30. oktobra - Med poletjem so pri Kinodvoru zavihali rokave in zgradili Kino igrišče, nov spletni prostor z vsebinami za raziskovanje kina in filma, za igranje s filmskimi zgodbami in triki, za filmske zanimivosti, preigravanja in šprinte. Na podlagi široke palete filmov se lahko mladi in najmlajši izobražujejo ob igri in ustvarjanju.

Vsebine so na spletni strani razdelili glede na starost in glede na filmske zvrsti - na animirane, igrane in dokumentarne filme -, v okviru katerih so pripravili ideje za ustvarjalne dejavnosti, pedagoška gradiva za učitelje in starše ter Kinobalonove knjižice za otroke, s katerimi želijo otrokom približati vsebine filmov in njihov nastanek.

Filmi, ki jih izpostavljajo na straneh Kino igrišča, se predvajajo v Kinodvoru ali pa so na DVD-jih dostopni tudi v Mestni knjižnici Ljubljana. Med njimi je film Sova in miška Simone van Dusseldorp, na podlagi katerega so pripravili informacije za jesensko gozdno odpravo in se osredotočili na glasbo v filmu. "Katera glasbila slišite? Kakšna je glasba? Slišite še kakšne druge zvoke? Kdo jih povzroča? Kakšno je vzdušje?" Ta in druga vprašanja spodbujajo otroke, da filmu ob ogledu tudi dobro prisluhnejo.

Na podlagi posameznih filmov so pripravili različne dejavnosti, denimo izdelavo lastne kino dvorane, igro s sencami, slikogib in tavmatrop. Mladi se lahko preizkusijo v sinhronizaciji odlomka animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški, oživijo plišaste igrače, ob filmu Los Bando pa se lahko prelevijo v detektive.

Filmsko-vzgojna gradiva, ki so v pomoč pedagogom in staršem pri pripravi na ogled filma ter navdih za dejavnosti in pogovore po ogledu, spremljajo filme, namenjene najmlajšim, osnovnošolcem, dijakom in tudi študentom. Na obširnem seznamu so Osnovnošolka v režiji Boa Burnhama, Nenavaden teden s Tesso Stevena Wouterlooda, Jaz sem William Jonasa Elmerja, Ne bom več luzerka Urše Menart in drugi. Filmi so iz domače produkcije, pa tudi iz Nemčije, Kanade, Burkine Faso, ZDA, Danske, Hrvaške ter številnih drugih držav.

Kot so še zapisali v Kinodvoru, se "bomo na Kino igrišču igrali, ko v našem kinu ni projekcij, pa tudi ko ponovno zaženemo projektorje".