Svet 1.11.2020 5:00

Akademija Goncourt bo iz solidarnosti do knjigarn preložila podelitev nagrade

Pariz, 1. novembra - Priznana francoska akademija Goncourt si je po novo uvedenih omejitvah v Franciji pridržala pravico, da preloži podelitev istoimenske literarne nagrade. Če bodo knjigarne v času objave nagrajenca ostale zaprte, bodo nagrado Goncourt iz solidarnosti do njih preložili, so sporočili z akademije. Dobitnika bodo sicer razglasili 10. novembra.

Ljubljana. Knjiga, pisateljstvo, pesništvo, pero. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjiga, pisateljstvo, pesništvo, pero.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Člani žirije so v sporočilu za javnost izrazili polno podporo prodajalcem knjig, ki se bodo zaradi pandemije koronavirusa morali soočiti z resno krizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Da bi zajezila drugi val epidemije covida-19, je Francija s petkom znova uvedla karanteno po vsej državi, odprte bi morale ostati le pomembne gospodarske panoge, javna služba in šole do srednje stopnje. Strogi ukrepi bodo veljal do 1. decembra. Več založnikov in knjigarjev je sicer v četrtek zahtevalo, da bi bile knjigarne odprte.

Nagrado Goncourt podeljujejo od leta 1903. Dobitnik prejme simboličnih deset evrov, vendar se z nagrado predvsem poveča prodaja nagrajenega dela.