Slovenija 3.11.2020 8:00

SEM odpira spletno razstavo o čebelah

Ljubljana, 3. novembra - Slovenski etnografski muzej (SEM) opoldne odpira spletno razstavo Kjer so čebele doma, ki bo na ogled tudi na portalu Etnografskega muzeja Zagreb. Odprtje razstave bo potekalo v živo prek YouTube kanala SEM. Z razstavo muzeja obeležujeta dolgoletno sodelovanje, ki ga je letos zagrebški muzej potrdil z gostovanjem razstave o hrvaških igračah.

Ljubljana. Čebelarstvo, čebelar, čebelnjak, čebela, med. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Čebelarstvo, čebelar, čebelnjak, čebela, med.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Razstava Etnografskega muzeja Zagreb Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo je bila na ogled v Ljubljani od februarja do oktobra, v jesenskem času pa bi moral SEM gostovati v Etnografskem muzeju v Zagrebu z razstavo Kjer so čebele doma. Zaradi epidemije covida-19 je SEM za hrvaške obiskovalce pripravil spletno različico razstave, ki bo z besedili v slovenskem, hrvaškem in angleškem jeziku dostopna najširšemu občinstvu, so pojasnili v SEM.

Razstavo Kjer so čebele doma je SEM prvič postavil na ogled leta 2018 in z njo obeležil prvi Svetovni dan čebel. Kot so zapisali v SEM, spletna razstava sledi strukturi "fizične razstave". S fotografijami, besedili in videi razkriva zbirke SEM, osredotočene na bivališča čebel.

Na spletni razstavi so tako na ogled mejniki v zgodovini čebelarjenja, projekciji čebelnjakov nekoč in danes, dva kratka filma o čebelarjenju na podeželju in v mestu ter panji, v katerih je živela in še živi kranjska čebela. Rasa čebel je avtohtona tudi v sosednjih državah, med drugim na Hrvaškem, tako bo na ogled tudi bogata zbirka panjev iz Etnografskega muzeja v Zagrebu. Predstavljena je tudi posebnost slovenskega čebelarstva - poslikane panjske končnice kot edinstvena likovna in duhovna sestavina slovenskih čebelnjakov, ki jo dopolnjuje video s prikazom tehnike poslikavanja končnic.

Kot so spomnili v SEM, smo Slovenci narod čebelarjev, teh je kar 11.000. To nas glede na število prebivalcev uvršča v sam svetovni vrh. S čebelarsko dediščino so povezane veščine in znanja, ki se že stoletja prenašajo iz roda v rod. SEM širi vedenje o dediščini čebelarstva in ima pomembno poslanstvo, saj domačim in tujim obiskovalcem skozi svojo razstavo in dogodke na to temo pripoveduje o pomenu in posebnostih slovenskega čebelarstva in z njim povezane kulturne dediščine. S tem obenem širi zavest o pomenu čebel, čebelarjenja in čebeljih pridelkov za človeka.

Avtorica razstave je Barbara Sosič, soavtorica pa Bojana Rogelj Škafar, obe iz SEM. Izvedbo razstave je omogočilo ministrstvo za kulturo, so še zapisali v SEM.