Svet 3.11.2020 5:00

V Berlinu 100-letnico rojstva Helmuta Newtona obeležili z razstavo na prostem

Berlin, 3. novembra - Berlinska Fundacija Helmuta Newtona je 100-letnico rojstva enega najpomembnejših fotografov 20. stoletja obeležila z razstavo njegovih legendarnih, brezčasnih in inovativnih del na prostem. Razstava Helmut Newton One Hundred v Berlinu je postavljena vzdolž 85 metrov dolgega zidu ob Kraftwerk Berlin na Köpenicker Strasse, na ogled je do 8. novembra.

Madžarska, Budimpešta. Razstava del nemško-avstralskega fotografa Helmuta Newtona. Fotograf Helmut Newton. Foto: Xinhua/STA

Madžarska, Budimpešta.
Razstava del nemško-avstralskega fotografa Helmuta Newtona.
Fotograf Helmut Newton.
Foto: Xinhua/STA

Razstava združuje okoli 30 fotografij iz vseh Newtonovih ustvarjalnih obdobij, poleg njih je nekaj fotografovih citatov. Poleg tega je po mestu razpostavljenih 250 plakatov, ki prikazujejo fotografovo delo. Razstavo spremlja tudi filmski program, ki bo prikazan v muzeju; med drugim bodo prikazali letošnji film Helmut Newton - The Bad and The Beautiful režiserja Gera von Boehma.

Helmut Newton (1920-2004) se je kot Helmut Neustaedter rodil v Berlinu v premožni judovski družini. Med letoma 1936 in 1938 je bil učenec priznane modne fotografinje Yve - Else Ernestine Neulander-Simon. Leta 1938 je pri 18. letih zapustil Nemčijo in odšel v Singapur. Od tam se je preselil in ustalil v Avstraliji, kjer je kot avstralski državljan spremenil priimek iz Neustaedter v Newton. V 50. letih minulega stoletja je v Avstraliji naredil uspešno kariero modnega fotografa, pozneje je bival v Los Angelesu in Monaku. Umrl je leta 2004, navaja portal Art Daily.

Newtonova fundacija in arhiv imata danes prostore na berlinski Jebensstrasse ter skrbita za predstavljanje del fotografova in njegove žene June - Alice Springs. Čeprav je Newton kot Jud Berlin zapustil v tragičnih okoliščinah, mu je mesto ostalo pri srcu. Vanj ga je skozi leta pogosto poneslo fotografiranje za revije. Med drugim je za drugo izdajo nemške različice Vogue leta 1979 ustvaril fotografski poklon berlinskim prizoriščem iz svoje mladosti.

Njegovi seriji Naked and Dressed, ki je v njegovem ustvarjanju pomenila prehod od mode k aktu in jo je ustvaril za francosko izdajo Vogue, in Big Nudes sta navdihnili številne fotografe in druge vizualne umetnike. Newton je deloval po celem svetu in fotografiral za skoraj vse pomembne revije in modne znamke. Ustvaril je izjemen opus, ki ga odlikujeta prefinjen čar in brezčasna eleganca, še posebej pri aktih.

Navdih za svoje podobe je našel v mitologiji, umetnostni zgodovini, spominih iz otroštva in tudi drugod. V njegovih fotografijah pa se odraža tudi spreminjajoča se vlogo žensk v zahodni družbi, še navaja Art Daily.