Svet 4.11.2020 5:30

V madridskem Pradu svež vpogled v Boschev Vrt zemeljskih naslad

Madrid, 4. novembra - V Madridskem muzeju Prado so po zaprtju muzeja zaradi covida-19 sedaj prvič ponovno omogočili ogled galerije, posvečene nizozemskemu renesančnemu slikarju Hieronymusu Boschu. Ob podpori podjetja Samsung so za priložnost pripravili novo postavitev, ki omogoča drugačen vpogled v Boschevo delo s pomočjo sodobne tehnologije, piše Art Daily.

Španija, Madrid. Madridski muzej Prado. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, Madrid.
Madridski muzej Prado.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za tri Boscheve triptihe, med katerimi je tudi sloviti Vrt zemeljskih naslad, so v muzeju pripravili novo osvetlitev, obnje pa postavili ekrane, na katerih si je mogoče ogledati povečane detajle z izbranih del. Prav tako so poskrbeli, da je med samimi deli dovolj prostora, zato da si obiskovalci lahko razstavo ogledajo v skladu z veljavnimi ukrepi.

Leta 2016, ob 500. obletnici smrti Hieronymusa Boscha, so se velikemu slikarju sicer v Pradu poklonili z gostujočo razstavo, ki je pretegnila več kot 600.000 obiskovalcev, kar je bil za muzej rekord, lani pa si je zgolj Boschevo galerijo ogledalo več kot 7000 obiskovalcev dnevno oziroma 2,5 milijona v letu dni, še navaja Art Daily.

Bosch (1450-1516) se je rodil v družini slikarjev, ki je izvirala iz Aachna. O njegovem življenju je malo znanega, slik ni datiral. Njegovo ime je mogoče zaslediti v dokumentih slikarske bratovščine rojstnega kraja od leta 1486, ko so ga označili za "odličnega slikarja".

Bil je slikar vizionar trdne katoliške vere, četudi po osnovni naravnanosti pesimist in umetnik, ki je z izredno domišljijo upodobil neizprosno versko moralo svojega časa. Njegove alegorije so polne demonov, fantastičnih bitij, grozovitih prizorov iz pekla, strašnih kazni in trpljenja za grehe.

Kljub vsej fantastiki svojih figur in prizorov pa je podrobnosti obdelal mojstrsko realistično. Uporabil je revolucionarno kompozicijo, saj se je odpovedal tradicionalnim shemam in jo brez formalnih pomislekov podredil dramatični izpovedi. S svojim delom je močno vplival na Pietra Bruegla in na mnoge generacije slikarjev, vse do nadrealistov in Salvadorja Dalija.