Na hitro prelistano 7.11.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. novembra - Pri Mladinski knjigi so izdali zgodovinsko-vojni roman italijanske pisateljice Viole Ardone Otroci z vlaka in kriminalko britanskega avtorja Richarda Osmana Četrtkov klub za umore. Založba Litera je izdala delo Boruta Goloba z naslovom Šala: kratka zgodovina smeha (1987-2007), založba Zala pa prevodno slikanico Morski konjički so razprodani.

Ljubljana. Hrumorna kriminalka Richarda Osmana z naslovom Četrtkov klub za umore. Foto: STA

Ljubljana.
Hrumorna kriminalka Richarda Osmana z naslovom Četrtkov klub za umore.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Otroci z vlaka italijanske pisateljice Viole Ardone. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Otroci z vlaka italijanske pisateljice Viole Ardone.
Foto: STA

Ljubljana. Kolektivni roman Šala: kratka zgodovina smeha avtorja Boruta Goloba. Foto: STA

Ljubljana.
Kolektivni roman Šala: kratka zgodovina smeha avtorja Boruta Goloba.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica avtorice Constanze Spengler in ilustratorke Katje Gehrmann z naslovom Morski konjički so razprodani. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica avtorice Constanze Spengler in ilustratorke Katje Gehrmann z naslovom Morski konjički so razprodani.
Foto: STA

OTROCI Z VLAKA - PRETRESLJIV ROMAN O USODI ITALIJANSKIH OTROK PO DRUGI SVETOVNI VOJNI

Italijanska pisateljica Viola Ardone je v roman Otroci z vlaka vpletla pripoved o prisilni ločitvi in izgubi identitete, ki sta med letoma 1945 in 1952 usodno zaznamovali številne italijanske otroke. Pretresljivo zgodbo je podala skozi oči sedemletnega dečka Ameriga, ki združuje glasove resničnih tragičnih zgodb, ki ne smejo utoniti v pozabo, so zapisali pri založbi.

Roman sloni na resničnih zgodovinskih dejstvih, ko je moralo po koncu druge svetovne vojne kar 70.000 otrok s socialno ogroženega juga Italije zapustiti svoje domove. Njihove družine so jih, da bi jih rešile pred lakoto, z vlakom poslale v rejo na bogatejši sever države. Na milost in nemilost prepuščeni dobroti tujcev so se vsak po svojih močeh spopadali z neznanim okoljem, navadami in drugačnim jezikom. Nekateri so pobegnili. Drugi so ostali in pri krušnih starših našli nov dom, vse dokler jih niso znova poslali nazaj na jug. Za prevod romana je poskrbela Irena Trenc - Frelih.

ČETRTKOV KLUB ZA UMORE - KRIMINALKA, ZAČINJENA S HUMORJEM BRITANSKEGA AVTORJA

V ospredju humorne kriminalke so štirje 80-letni prijatelji, ki se vsak četrtek sestajajo v idiličnem upokojenskem naselju Sončni gaj. Središče njihovih druženj niso aktivnosti ali pogovori, ki zaposlujejo običajne starostnike. Požvižgajo se na balinanje in pletenje, zanje je veliko bolj zanimivo in zabavno razvozlavanje starih, nepojasnjenih umorov. Nekega dne skoraj pred pragom najdejo umorjenega krajevnega gradbinca; četverica začne na svoj način in z velikim navdušenjem preiskovati umor.

Duhovita kriminalka Richarda Osmana, britanskega televizijskega voditelja, režiserja in producenta, je kmalu po izidu postala uspešnica in velja za najbolje prodajano knjigo na britanskem knjižnem trgu. Navdušuje tako oboževalce Agathe Christie kot ljubitelje prigod Hendrika Groena. Kriminalko je v slovenščino prevedla Jerca Kos.

ŠALA: KRATKA ZGODOVINA SMEHA - KOLEKTIVNI ROMAN O SLOVENSKEM HUMORJU

Kolektivni roman Šala: kratka zgodovina smeha (1987-2007) na dokumentaren pa tudi ironičen način poda zgodbo o ključnih dvajsetih letih globalizacije. Pisan je s tovarniške perspektive proletariata. O letu 1987 kot poslednjem izdihljaju nekdanjega socialističnega režima in o letu 2007 kot zadnjem letu pred zlomom neoliberalizma in krizo 2008. Posebna zanimivost romana je, da je pisan v prvi osebi množine, s čimer je avtor želel dati poudarek na generične zakonitosti neke družbe in ne na izkušnjo posameznega lika, so zapisali pri založbi.

Borut Golob (1973) je nase opozoril leta 2009 s prvencem Smreka bukev lipa križ: domačijska povest z motorno žago in srečnim koncem. Leta 2016 je izdal roman Raclette, dve leti pozneje pa še roman Pes je mrtev. S prvim in tretjim romanom se je potegoval za kresnika.

MORSKI KONJIČKI SO RAZPRODANI - SLIKANICA O DEČKU, KI DOLGČAS PREGANJA Z "DOMAČIMI" ŽIVALMI

Zgodba slikanice Morski konjički so razprodani ponuja domišljijsko, a tudi aktualno zgodbo. Nacetov oče dela doma, prav zdaj je čez in čez zaposlen. Res je obljubil Nacetu, da se bosta šla kopat, ampak najprej mora dokončati delo, in to v miru. Nacetu se zdi, da oče ne bo nikoli končal. Kaj naj medtem počne, se sprašuje. Če bi imel hišnega ljubljenčka bi bilo lažje. Tako se začne vrtoglava, zabavna zgodba. Nace najprej kupi nekakšnega mišaka, potem kužka, nazadnje že slona. Zaposleni in raztreseni oče še opazi ne, kdaj se je stanovanje spremenilo v pravcati živalski vrt. Slikanico nemške avtorice Constanze Spengler, ki jo krasijo podobe ilustratorke Katje Gehrmann, je prevedla Alexandra Natalie Zaleznik.