Svet 3.11.2020 13:18

Še dve mednarodni nagradi za Človeka s senco Eme Kugler

Rim, 3. novembra - Multidisciplinarna umetnica Ema Kugler je za celovečerni igrani film Človek s senco prejela še dve mednarodni nagradi. Na rimskem festivalu Roma Film Awards je prejel nagrado za najboljšo fotografijo, na madridskem European Cinema Festivalu pa nagrado za najboljši film, je sporočila režiserka.

Na festivalu Roma Film Awards je predstavljen izbor najboljših filmov v Italiji, Evropi in z drugih koncev sveta. Na letošnji izdaji so v tekmovalni program uvrstili 34 kratkih in 14 celovečernih filmov, v sekciji celovečercev pa podelili pet nagrad. Človek s senco v režiji Eme Kugler je slavil za najboljšo fotografijo, sicer pa so za najboljši igrani celovečerec nagradili bolgarski film The Donbass Children v režiji Lubomirja Dankova.

Madridski festival evropskega filma pa je z letošnjo spletno izdajo startal 24. oktobra in poteka še do sobote, 7. novembra. Poleg prikazovanja izbranih filmov je sicer pomembna komponenta tega festivala tudi filmska tržnica, piše na uradni spletni strani. V sklopu tega festivala pa je Človek s senco slavil kot najboljši film.

Film Človek s senco zaznamuje misel, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden. Novorojeni nima izbire, brez svoje volje je porojen v ta svet in kot popolnoma nemočno bitje dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti, ki so na poziciji moči ... A kaj, če je mogoče kaj drugega, so vsebino filma povzeli na spletni strani Baza slovenskih filmov.

Po besedah režiserke film z letnico 2019 govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Drugo vprašanje, ki se ga loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

Človek s senco je nastal v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z VPK, NuFramom, Zvokarno, Mb Grip VPK projem, Big Heart Studiem ter s podporo Slovenskega filmskega centra. V glavnih vlogah so zaigrali Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker.

Med drugim je na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu prejel nagrado za najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kalkuti v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film.

Film je slavil tudi na 22. Festivalu slovenskega filma, kjer je prejel nagrado vesna za eksperimentalni film, medtem ko je Ema Kugler letos prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo.