Svet 5.11.2020 5:00

V Muzeju Reina Sofia ob 30-letnici s poklonom Mondrianu in gibanju De Stijl

Madrid, 5. novembra - Madridski Muzej Reina Sofia je obiskovalce prvič sprejel 31. oktobra 1990. Po 30-letih delovanja je postal ena od vodilnih institucij za sodobno umetnost v Evropi, ki jo je zgolj lani obiskalo dobrih 4,4 milijona ljubiteljev umetnosti. Ob nedavnem jubileju so v muzeju pripravili obsežno razstavo o slikarju Pietu Mondrianu in gibanju De Stijl.

Razstava Mondrian in De Stijl, ki bo na ogled od 11. novembra, bo predstavila delo nizozemskega slikarja in teoretika Mondriana, hkrati pa se bo posvetila tudi vplivnemu umetniškemu gibanju in reviji De Stijl, ki ju je Mondrian zasnoval v sodelovanju s Theom van Doesburgom, Bartom Van der Leckom in Vilmosom Huszarjem, so sporočili iz muzeja.

Pri razstavi je Muzej Reina Sofia sodeloval z Umetnostnim muzejem iz Haaga, kuriral pa jo je velik poznavalec Mondrianovega dela Hans Janssen. Na ogled bo okoli 100 del, več kot tretjina Mondrianovih, ostale pa podpisujejo njegovi somišljeniki iz gibanja De Stijl. Nekatera dela so si za razstavo izposodili tudi od drugih velikih muzejev in iz zasebnih zbirk.

Mondrian (1872-1944) se je rodil v Amersfoortu blizu Utrechta na Nizozemskem. Študiral je slikarstvo v Amsterdamu. Na začetku je slikal umirjene pejsaže v nežnih barvah, od leta 1911 je v Parizu eksperimentiral z bolj živimi barvami in se pod vplivom kubizma usmeril v abstraktno smer. Vse bolj je krčil kompozicijske elemente in na koncu pristal pri navpičnih in vodoravnih črtah ter skrbno razporejenih ploskvah čistih osnovnih barv.

Leta 1917 je s somišljeniki ustanovil umetniško revijo in gibanje De Stijl. V reviji je teoretično utemeljil svoj abstraktni slog, imenovan neoplasticizem. Po njegovem prepričanju naloga umetnosti ni bila reprodukcija stvarnih objektov, ampak izražanje absolutnega, ki je skrito v realnosti. Razstava o Mondrianu in umetniškem gibanju De Stijl bo v Madridu na ogled do 1. marca 2021.

Muzej Reina Sofia je sicer začel delovati na zadnji oktobrski dan leta 1990, ob prisotnosti številnih eminentnih osebnosti. V zraku je bilo pričakovanje, da gre za nov ambiciozen projekt, ki bo obogatil špansko kulturno krajino. Po 30. letih delovanja velja madridski muzej za eno vodilnih institucij za sodobno umetnost v Evropi, ki se lahko pohvali z zbirko več kot 23.000 del, med katerimi je tudi slovita Guernica Pabla Picassa.

Muzej je v treh desetletjih pripravil več kot 700 občasnih razstav, med katerimi sta velik uspeh doživeli razstava Dali. All of the poetic suggestions and all of the plastic possibilities iz leta 2013 in pa razstava Pity and Terror. Picasso's Path to Guernica iz leta 2017, ki so jo pripravili ob 80. obletnici nastanka Picassove mojstrovine. Med drugimi so se z razstavami poklonili tudi Luciu Fontani, Anishu Kapoorju, Joanu Miroju, Robertu Capi in Albertu Giacomettiju.

Med pomembnimi mejniki delovanja muzeja so bili vzpostavitev stalne zbirke leta 1992, razširitev muzeja po načrtu Jeana Nouvela leta 2006, vzpostavitev študijskega središča leta 2009 in ustanovitev Fundacije Muzeja Reina Sofia leta 2012, so še sporočili z muzeja.