Svet 8.11.2020 6:00

Evropski art kino dan in začetek Slovenskega tedna filma

Ljubljana, 8. novembra - Na pobudo združenj CICAE in Europa Cinemas danes že petič obeležujemo evropski art kino dan, ki je namenjen praznovanju kina in raznovrstnosti evropskega filma. V Sloveniji se mu že od začetka pobude pridružujejo kinematografi Art kino mreže Slovenije, na Slovenskem filmskem centru (SFC) pa se dnevu pridružujejo z začetkom Slovenskega tedna filma.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V večini evropskih držav so kinematografi zaradi epidemije zaprti, zato bo letošnji kino dan drugačen od predhodnih. Kot je za STA zapisal predsednik Art kino mreže Slovenije Jure Matičič, bodo evropski art kino dan praznovali predvsem na spletu, z opozarjanjem na dejstvo, da tudi na vse ostale dneve v Art kino mreži predvajajo v prvi vrsti kakovostne, evropske in umetniške filme, na ta dan pa se njihovo poslanstvo le manifestira v obliki posebnih projekcij in spremljevalnih dogodkov kot so pogovori s filmskimi ustvarjalci, delavnice,...

"Na ta dan želimo opozoriti tudi na težaven položaj kinematografov, ki doslej niso bili deležni finančne pomoči s strani države, ki bi nam omogočila preživetje in lažje ponovno odprtje. Mnogi kini se bodo zaradi tega znašli na robu preživetja, saj veliko večino sredstev ustvarimo na trgu. To pomeni izgubo velikanskega kulturnega potenciala, ki smo ga uspešno gradili preteklo desetletje na področjih filmske kulture, decentralizacije kulturne ponudbe, filmske vzgoje in številnih drugih področij, ki jih pokriva naša mreža kinematografov," je dodal Matičič.

Spletnih projekcij danes ne načrtujejo, saj je po besedah Matičiča evropski art kino dan namenjen fizičnim manifestacijam, torej projekcijam v kinodvoranah. "Verjetno pa bo vsaka država skušala določiti nadomestni datum praznovanja - zaenkrat je prvi predvideni nadomestni datum 10. januar 2021, če bodo tedaj pogoji že zreli za odprtje naših dvoran," je še dodal.

Praznovanju dne so se pridružili tudi na SFC in zato prav danes startali s Slovenskim tednom filma, ki je v drugo posvečen mladinski produkciji. Šole si bodo na individualnih zaprtih projekcijah na daljavo do petka lahko ogledale šest izbranih filmov, in sicer klasike Grajski biki (1967) v režiji Jožeta Pogačnika, Vesna (1953) Františka Čapa in digitalno restavrirano različico filma Sreča na vrvici režiserja Janeta Kavčiča iz leta 1977, med sodobnimi pa filme Gremo mi po svoje (2010) v režiji Mihe Hočevarja, Razredni sovražnik (2013) Roka Bička in Pojdi z mano (2016)v režiji Igorja Šterka.

Za vse izbrane filme so na voljo spletna učna gradiva s predlogi za obravnavo, preučevanje in pogovore ob projekcijah. Že lani so v sklopu filmskega tedna nastali kratki filmi o petih filmskih poklicih, letos pa je Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev v sodelovanju z AGRFT ter Filmskim studiem Viba nabor nadgradila in ponuja na ogled še kratkometražce o poklicih režiser, animator in filmski igralec.