Svet 6.11.2020 6:00

Pred 140 leti se je rodil avstrijski pisatelj Robert Musil

Celovec, 6. novembra - Pred 140 leti se je rodil avstrijski pisatelj Robert Musil. Bil je eden najpomembnejših pisateljev prejšnjega stoletja, njegov roman Mož brez posebnosti pa je bil izbran za eno najpomembnejših knjig 20. stoletja v nemškem jeziku.

Musil se je rodil leta 1880 v Celovcu in umrl leta 1942 v Ženevi. Deloval je kot novinar pri različnih časopisih in se uveljavil kot svobodni pisatelj, kasneje pa tudi kot gledališki kritik.

Večino svojega življenja je posvečal predvsem obsežnemu romanu Mož brez posebnosti, ki je izšel v dveh delih leta 1930 in 1933. Kot piše na spletni strani založbe Beletrina, so ga kritiki navdušeno sprejeli in primerjali z Mannovo Čarobno goro, Joyceovim Uliksesom in Proustovim Iskanjem izgubljenega časa.

K ponovnemu odkritju romana in pisateljevi svetovni slavi je prispevala posthumna izdaja leta 1953, ki je vključevala tudi nadaljevanje iz zapuščine. Danes velja za enega največjih del moderne. V slovenščini je izšel leta 1962 v prevodu Janeza Gradišnika.

Musil je bil sicer opažen že s prvencem Zablode gojenca Törlessa, po katerem je režiser Volker Schlöndorff leta 1966 posnel svoj prvi film z naslovom Mladi Törless. Tudi ta roman je dosegljiv v slovenščini, ob tem pa še njegovi zbirki kratkih zgodb Tri ženske in Zgodbe, ki to niso.

Pisatelja so se leta 2012 spomnili v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru z dvodnevnim mednarodnim simpozijem, ki ga je vodil Walter Fanta z Inštituta za književne raziskave Roberta Musila Univerze v Celovcu.

Kot je tedaj povedal Fanta, je v njegovih delih mogoče zaslediti aktualne analogije, ideje Evrope. "S svojo intelektualno ostrino je Musil opisoval ljudi okrog sebe, imel je izjemen občutek zanje. Danes nikogar ne čudi, da se je njegova Kakania, beseda, ki si jo je izmislil in z njo poimenoval stanje duha v Habsburški monarhiji kot birokratsko, razslojeno formalno družbo, ohranila."