Slovenija 7.11.2020 9:00

Poezija na mestnih ulicah se vrača v Maribor

Maribor, 7. novembra - Na mariborskih ulicah bodo lahko ljudje v prihodnjih dneh ponovno prebirali poezijo izbranih mariborskih pesnikov in pesnic. Letos bodo verzi na plakatih opremljeni z izvirnimi ilustracijami mariborskih ilustratork in ilustratorjev.

Akcija v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor poteka že trinajsto leto, selektor poezije in avtor projekta je knjižni urednik Nino Flisar, kot likovna selektorica pa se je letos pridružila umetnostna zgodovinarka, profesorica in kuratorka Petra Čeh.

S svojimi verzi sodelujejo David Bedrač, Helena Zemljič, Borut Gombač, Matic Ačko in Tonja Jelen, ilustracije pa so prispevali Slađana Matić Trstenjak, Lucija Stramec, Vita Kolar, Darka Erdelji in Jernej Gračner.

"Gre za interakcijo besede in podobe, za sodelovanje besednih in likovnih umetnikov, za simbiozo poezije in ilustracije," je sporočil Flisar.

"Besedilo in podoba stopata z roko v roki in plemenitita estetsko podobo mariborskih ulic. Ideja o sodelovanju se je porodila v kriznem obdobju letos spomladi, predvsem v želji po plodnem udejstvovanju raznolikih profilov umetnikov, ki so izgubljali naročila, kupce, možnost razstav, objav, izdaj... Nikakor pa ne bralcev in gledalcev! Sodelovanje je v teh časih še kako pomembno simbolno dejanje," je dodala Petra Čeh.

Izbor je tokrat prednostno vključil lokalne avtorje s statusom samostojnih delavk in delavcev v kulturi ali tistih, ki so bili primoranih ukiniti svoj dosedanji status zaradi trenutnih razmer. Pozornost so namenili tudi tistim, ki so morda nekoliko spregledani, a nosijo izjemen potencial.

Poezija in ilustracije bodo od 10. do 19. novembra razstavljene na plakatnih mestih mariborskega komunalnega podjetja Snaga, med drugim na Trgu svobode, Trgu revolucije, Titovi cesti, Slomškovem trgu, podhodu pri Slaviji, Glavnem trgu, Tržaški cesti in pri spodnji postaji Pohorske vzpenjače.

V MKC Maribor izpostavljajo, da je letošnja plakatna akcija Poezija na mestnih ulicah eden redkih umetniških dogodkov, ki bo kljub epidemiji novega koronavirusa potekal povsem nemoteno.