Svet 9.11.2020 6:00

Starodavni ostanki v Peruju razkrili mlado lovko velike divjadi

Arequipa, 9. novembra - Eno najbolj razširjenih prepričanj o starodavnih kulturah, da so bili moški lovci in ženske nabiralke, izpodbija odkritje 9000 let starega okostja ženske, poleg katerega je bil pokopan komplet za lovljenje velike divjadi. Po trditvah arheologov ostanki, najdeni v perujskih Andih, nakazujejo na skoraj enakopravno sodelovanje med spoloma ob lovu.

Arheolog na univerzi California, Davis Randy Haas in njegovi sodelavci so v članku, v sredo objavljenem v reviji Science Advances, prišli do zaključka, da je bila mlada ženska lovka velike divjadi. S svojim ljudstvom je sodelovala pri lovu na vikunje in jelene, ki so sestavljali velik del njihove prehrane, navaja portal Art Daily.

Najdba ženske lovke je nenavadna, a Haas in njegovi sodelavci so iz tega izluščili širšo trditev o deljenju dela v tistem časovnem obdobju v Amerikah. Trdijo, da dodatne raziskave nakazujejo nekaj podobnega enakopravnemu sodelovanju med spoloma pri lovu. Zaključili so, da so bile "zgodnje ženske v Amerikah lovke velike divjadi".

Za druge znanstvenike je trditev, da so ostanki last ženske lovke, prepričljiva, a nekateri pravijo, da podatki ne podpirajo širše trditve. Po besedah antropologa iz univerze Wyoming Roberta L. Kellyja, ki izčrpno piše o lovcih in nabiralcih, odkrito žensko okostje lahko nakazuje na lovko, a ga analiza drugih grobišč ni prepričala, da je bilo razmerje med lovci in lovkami blizu enakopravnega. Raziskovalci so imeli na voljo le majhen vzorec grobišč, med njimi pa ni bilo nobenega z nedvoumno ženskimi lovkami, pravi Kelly.

V najbolj sodobnih in nedavnih družbah lovcev in nabiralcev je splošno uveljavljeno, da so bili lovci prevladujoče moški, pravi Haas. Arheološki dokazi nakazujejo, da je bilo podobno tudi v preteklosti. Občasno so ženski ostanki sicer povezani s predmeti, ki namigujejo na to, da so bile lovke, a so tej primeri obravnavani kot odstopanja. Haas predlaga, da niso in da bi bilo mogoče potrebno spremeniti splošno sprejeto prepričanje o lovu.

Haas in drugi so grob mlade ženske s predmeti za lov našli na najdišču Wilamaya Patjxa v območju Puno na jugu Peruja, na višini skoraj štirih kilometrov. Njen grob in še štiri druge ter več kot 20.000 artefaktov so izkopali leta 2018. Ženska z znanstvenim identifikatorjem WMP6 je bila stara med 17 in 19 leti.

Haas je nato analiziral 429 pokopov v Amerikah, ki so nastali pred 8000 do 14.000 leti, identificiral 27 oseb, ki so jim uspeli določiti spol in so bile najdene s predmeti za lov velike divjadi. Od teh jih je bilo 11 žensk in 16 moških. Haas priznava, da je kot ženska nedvoumno identificirana le ta iz Wilamaya Patjxa, a so dokazi vseeno vodili k zaključku, da so ženske predstavljale med 30 in 50 odstotki lovcev velike divjadi.

Kelly se s tem sicer ne strinja, a pravi, da ga ne bi presenetilo, če bi bil odstotek lovk bližje deset, še navaja Art Daily.