Od blizu 9.11.2020 12:26

Vse nared za ogled 31. Liffa iz domače kinodvorane

pripravila Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 9. novembra - Podobno kot pri mnogih festivalih po svetu so se tudi organizatorji 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) odločili, da zaradi epidemioloških razmer del izdaje v predvidenem novembrskem terminu preselijo na splet. Poleg spletnih projekcij 22 celovečercev in izbora kratkih filmov so pripravili še spletni spremljevalni program.

Liffe je letos v izvirni zasnovi vseboval 56 celovečernih filmov, skupaj z retrospektivo Federica Fellinija. Od 38 novih filmov so pravice za spletno prikazovanje na koncu pridobili za 22 filmov. Za vodomca se bo iz programa Perspektive potegovalo pet filmov - Asistentka avstralske režiserke Kitty Green, Gagarin Fanny Liatard in Jeremyja Trouilha, Izgnanstvo režiserja Visarja Morina, Moj jutranji smeh Marka Đorđevića in Sadeži pozabe režiserja Christosa Nikouja. O dobitniku glavne festivalske nagrade bo v dani situaciji odločala lokalna žirija v sestavi Marina Gumzi, Ženja Leiler in Zdravko Duša.

Med predpremierami od komedije Nažgani, preko aktivistke Grete do Vuhana

V sekcijo Predpremiere je uvrščenih deset filmov, med katerimi so nove produkcije priznanih režiserjev Thomasa Vinterberga, Andreja Končalovskega in Francoisa Ozona. Vinterberg in igralec Mads Mikkelsen sta znova združila moči v komediji Nažgani, ki se sprašuje, ali je povišana količina alkohola v krvi res tako slaba stvar. Ozon v filmu Poletje '85 predstavlja romantično zgodbo o brezskrbnem prijateljstvu in neuslišani ljubezni na obali Normandije po romanu Aidana Chambersa, medtem ko je Dragi prijatelji film o krvavih dogodkih, ki so v 60. letih pretresli podeželsko mesto v nekdanji Sovjetski zvezi, a so dolgo ostali zamolčani. Med predpremierami bosta tudi dokumentarec o aktivistki Greti Thunberg v režiji Nathana Grossmana in pa festivalsko uspešna slovenska manjšinska koprodukcija Oče Srdana Golubovića.

V sklopu Kralji in kraljice bosta prikazana dokumentarec o karanteni v Vuhanu med izbruhom novega koronavirusa, ki ga je na daljavo režiral umetnik Ai Weiwei, ter črna komedija o družini, ki razpada ob babičini smrtni postelji Zberi se, babica v režiji Pjera Žalice. Po en film bo prikazan v sekcijah Panoram in Ekstravaganca, dva pa v programu Kinobalona.

Kot vsako leto bodo v sklopu festivala nagradili tudi najboljši kratki film iz sekcije Evropa na kratko ter podelili še nagrado FIPRESCI in nagrado Art kino mreže Slovenije. Odpadeta pa podelitev nagrade občinstva in pa nagrada mladinske žirije Kinotrip.

V sklopu letošnjega Liffa so načrtovali še retrospektivo filmov Federica Fellinija. Ker gre pri Fellinijevih filmih za filmske kopije, jih ni mogoče prikazati digitalno, načrtujejo, da bi jih, če bi epidemiološka situacija dopuščala, fizično prikazali v decembru. Če bi bilo možno, bi tedaj fizično prikazali tudi preostale načrtovane filme letošnjega festivala.

Ena od pozitivnih zadev letošnje izdaje pa je, da so na odprtje in zaključek Liffa letos vabljeni prav vsi. Uvod v festival, posnet v obliki kratkega, duhovitega filma, bo od srede ob 19.30 na ogled na platformi videa na zahtevo, sledila pa mu bo projekcija otvoritvenega filma Gagarin. Zaključek z razglasitvijo festivalskih nagrad bo po podobnem principu na ogled v soboto, 21. novembra, pred projekcijo zaključnega filma Izbrisati zgodovino, ki ga podpisuje Benoit Delepine.

Liffe slovi tudi po pestrem spremljevalnem programu, del katerega so organizatorji prav tako prestavili na splet, in ga bo mogoče spremljati preko Facebook strani Liffa in Youtube kanala Cankarjevega doma. V spremljevalnem programu bodo izvedli strokovno srečanje in okrogle mize ter delavnici za najmlajše. Preko spleta bo v sodelovanju s festivalom Tresk potekal tudi 6. mednarodni tekmovalni program glasbenih videospotov, Zavod Motovila in Art kino mreža Slovenije pa sta pripravila strokovno srečanje Pogled v prihodnost AV industrije po pandemiji.

Kako Liffe spremljati iz domače kinodvorane?

Programski direktor festivala Simon Popek je na nedavni predstavitvi pojasnil, da bodo na letošnjem Liffu kljub temu, da spletno prikazovanje načeloma omogoča večje število gledalcev kot obisk kinodvoran, ohranili omejeno število vstopnic za posamezno projekcijo, z namenom zaščite kinoizkušnje. Vsi letošnji filmi z Liffa bodo namreč kasneje na rednem sporedu slovenskih kinov, organizatorji Liffa pa si skupaj s prikazovalci in distributerji prizadevajo ohraniti klasično filmsko izkušnjo in ljudi privabiti v kina, ko bo to spet mogoče.

Vstopnice za spletno izdajo Liffa so na voljo že od petka. Kot so za STA dejali organizatorji, prodaja kaže bolje od pričakovanj. Zaenkrat je največ zanimanja za filme Nažgani, Asistentka, Koronacija, Zberi se, babica in Zlo ne obstaja.

Ob nakupu vstopnice vsak gledalec prejme kodo za ogled določenega filma. To kodo mora vnesti v Cinesquare.net, na katerega pa se mora predhodno registrirati kot uporabnik. Izbrani film bo na voljo ves čas festivala, si ga pa mora gledalec nujno ogledati v štirih urah po aktivaciji kode, ker ji po tem poteče veljavnost.