Svet 10.11.2020 5:00

Mineva 95 let od rojstva igralca Richarda Burtona

Cardiff, 10. novembra - Na današnji dan mineva 95 let od rojstva britanskega igralca Richarda Burtona (1925-1984). Mednarodno slavo je dosegel z vlogo Marka Antonija v filmu Kleopatra leta 1963, v katerem je zaigral skupaj z Elizabeth Taylor. Na snemanju se je zaljubil v vanjo in se pozneje z njo dvakrat poročil.

Richard Burton, s pravim imenom Richard Walter Jenkins, se je rodil v Pontrhydyfenu v Walesu kot sin rudarja. V spomin na učitelja Philippa Burtona, ki mu je omogočil šolanje v Oxfordu, je prevzel umetniško ime Burton.

Leta 1943 je debitiral na gledališkem odru, potem pa do leta 1947 služil v vojnem letalstvu. Uveljavil se je v zgodovinskih filmih, med drugim je zaigral v filmu Aleksander Veliki (1956). Bil je tudi priznan interpret likov v delih Shakespeara.

Ko sta se Burton in Elizabeth Taylor zaljubila na snemanju filma Kleopatra, sta bila oba na vrhuncu slave in poročena. Burton je bil poročen s Sybil Williams, s katero je imel dva otroka, Elizabeth Taylor pa z Eddijem Fisherjem. Začetek njunega razburljivega razmerja je povsem zasenčil film, saj so vsi filmski časopisi čakali le na sočne in spotakljive podrobnosti s snemanja.

Burton in Elizabeth Taylor sta bila v svojem času najslavnejši par tako v zasebnem življenju kot pred kamerami. Po Kleopatri sta skupaj zaigrala še v devetih filmih, med drugim v Kdo se boji Virginie Woolf (1966) in Ukročeni trmoglavki (1967).

Njuno skupno življenje je bilo polno čezmernega pitja, strastnih prepirov in sprav, o katerih se je pisalo na dolgo in široko. Po ločitvi stikov nista pretrgala, združevala ju je tudi hčerka Maria, ki sta jo posvojila iz Nemčije.

Med Burtonovimi filmi velja omeniti še Becket (1964), v televizijski seriji Wagner (1983) pa se je Burton še malo pred smrtjo izkazal kot karakterni igralec. Umrl je leta 1984 na svojem domu v Celignyju v Švici, kjer je tudi pokopan.