Slovenija 10.11.2020 10:15

Pravljični dan Mariborske knjižnice neguje umetnost pripovedovanja

Maribor, 10. novembra - Tudi 20. Pravljični dan Mariborske knjižnice, namenjen negovanju umetnosti pripovedovanja, je tako kot večina ostalih kulturnih prireditev zaradi epidemije novega koronavirusa prenesen na splet. Dogajanje se začne danes z virtualnim druženjem mladinske pisateljice Majde Koren z osnovnošolci OŠ Ludvika Pliberška Maribor.

Pravljični dan je projekt Mariborske knjižnice, ki neguje umetnost pripovedovanja, promovira pripovedovanje avtorskih zgodb in ljudskega slovstva.

"Pravljični dan je vsako leto praznik umetnosti pripovedovanja, zgodb in pravljic, čas srečevanja z mnogimi avtorji, pisatelji, pesniki, ilustratorji, glasbeniki, pripovedovalci in z zvestim občinstvom," sporočajo iz knjižnice.

Letos ga bodo izvedli na daljavo, del projekta pa bo zamaknjen v prihodnje leto. Po današnjem pripovedovanju Majde Koren za osnovnošolce OŠ Ludvika Pliberška bo v sredo sledilo virtualno druženje pesnika in pisatelja Andreja Rozmana - Roze z osnovnošolci OŠ Janka Glazerja Ruše. V četrtek pa se bo dogajanje zaključilo s pripovedovanjem na spletu za širšo javnost, na katerem bodo pripovedovale zgodbe Zdenka Gajser, Agica Kovše in Lea Hedl.

Del programa bo dostopen tudi na Radiu Maribor, na pločniku pred Knjižnico Rotovž pa mimoidoče na pomen pravljic opominja razstava 20 let Pravljičnih dni v Mariborski knjižnici.

Pravljični dan sicer poteka kontinuirano od leta 2001 in je vzniknil iz dolgoletne tradicije pripovedovanja otrokom in odraslim v Mariborski knjižnici. Vzporedno s pripovedovalskimi dogodki je festival že od začetka razvijal izobraževanja, pravljične šole za odrasle in občasno za mlade ter strokovne posvete.

Projekt pušča trajno sled s tremi strokovnimi monografijami: Sedi k meni, povem ti eno pravljico (2006), Za pravljice odklenjene ključavnice (2012) in Prenos pravljic v raznotere pojavne oblike in umestitve (2018).