Svet 10.11.2020 11:57

Zveza direktorjev evropskih filmskih agencij izrazila podporo SFC

Bruselj, 10. novembra - Zveza direktorjev evropskih filmskih agencij - EFAD je izrazila podporo Slovenskemu filmskemu centru (SFC), ki se zadnje mesece sooča z administrativnimi težavami, zaradi katerih ne more izvrševati svoje naloge - podpirati slovenskih filmskih produkcij. Obenem je izrazila zaskrbljenost nad ohromljenostjo slovenske filmske krajine.

Kot piše na spletni strani EFAD, ki zaobjema 35 evropskih držav, tako potrjeni projekti, kot tisti, pri katerih so že izpolnjene pogodbene obveznosti, niso mogli prejeti načrtovane finančne podpore, zastoj pa je ogrozil filmsko produkcijo v Sloveniji. Takšna situacija je v času, ko je sektor že tako na udaru zaradi trenutne krize, za že tako oslabljene slovenske filmske producente in njihove celotne ekipe neznosna, menijo pri EFAD.

"SFC ni le eden ključnih partnerjev EFAD, ampak tudi pomemben soustvarjalec evropskega filma in koprodukcij," so na spletni strani objavili besede predsednik EFAD Luisa Chabyja Vaza. "V teh časih je nujno producirati nove evropske filme in jih ponuditi na ogled, zato se mora SFC omogočiti, da v celoti izvaja svoje naloge ter dejavno podpira slovenski film in avdiovizualno industrijo," je dodal ter izrazil upanje, da "se bo rešitev našla v najkrajšem možnem času".

SFC je doslej uspelo počrpati manj kot petino v proračunu dodeljenih sredstev za leto 2020. Zaradi zamud pri izplačilih ministrstva do SFC so nastale tudi velike zamude pri izplačilih SFC do izvajalcev projektov, tudi do koproducentov iz tujine.

Takšno stanje na področju kinematografije je posledica zastoja finančnih sredstev, ki jih je v proračunu za leti 2019 in 2020 sprejela prejšnja vlada, v rebalansu za leto 2020 pa potrdila sedanja. Gre za izplačila na podlagi že podpisanih pogodb med SFC in producenti v letih 2018 in 2019, ki jih je za potrditev na vladi pripravilo in potrdilo tudi ministrstvo za kulturo. Filmarji so vlado že pozvali k odpravi blokade slovenske kinematografije.