Na hitro prelistano 14.11.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 14. novembra - Pri Beletrini so izšle Novele Antona P. Čehova, pri založbi Učila International roman o Marii Callas izpod peresa Michelle Marly, pod okriljem Prirodoslovnega muzeja Slovenije (PMS) knjiga za otroke Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju - Vlažni travniki avtorice Ljerke Trampuž, pri Sanjah pa Zapisi ustavnika v karanteni Andraža Terška.

Ljubljana. Otroška knjiga Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju avtorice Ljerke Trampuž. Foto: Ljerka Trampuž

Ljubljana.
Otroška knjiga Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju avtorice Ljerke Trampuž.
Foto: Ljerka Trampuž

Ljubljana. Roman Maria Callas avtorice Michelle Marly in v prevodu Maruše Mugerli Lavrenčič. Foto: Založba Učila

Ljubljana.
Roman Maria Callas avtorice Michelle Marly in v prevodu Maruše Mugerli Lavrenčič.
Foto: Založba Učila

Ljubljana. Knjiga Anton Pavlovič Čehov: Novele. Foto: Založba Beletrina

Ljubljana.
Knjiga Anton Pavlovič Čehov: Novele.
Foto: Založba Beletrina

Ljubljana. Knjiga Zapisi ustavnika v karanteni avtorja Andraža Terška, ki je izšla pri založbi Sanje. Foto: Založba Sanje

Ljubljana.
Knjiga Zapisi ustavnika v karanteni avtorja Andraža Terška, ki je izšla pri založbi Sanje.
Foto: Založba Sanje

NOVELE - ZGODBE O VEČPLASTNOSTI BISTVA ČLOVEKOVE NARAVE

Knjiga Novele vsebuje več novel, ki so nastale v psihološko dovršenem slogu zrelega Antona P. Čehova, ki veličastno slika večplastnost bistva človeške narave. Pri založbi Beletrina so izpostavili noveli Dvoboj in Pripoved neznanega človeka, ki sta variaciji Čehova na temo Ane Karenine in Gospe Bovary; izobražena ženska 19. stoletja zapusti moža, da bi bila z ljubimcem, od katerega pa kmalu postane popolnoma odvisna. Njen položaj je še dodatno otežen s tem, da jo družba zavrača kot nemoralno.

Čehov temo v vsaki od pripovedi razvija na izviren način: v Dvoboju, kjer sta zaljubljenca prikazana kot moralno dokaj vprašljiva človeka, se tako vse razreši z njunim moralnim in duhovnim prerodom. Pripoved neznanega človeka je opis podobne situacije skozi oči služabnika, zaljubljenega v junakinjo Zanaido. Ta služabnik je za nameček terorist, ki se zaposli pri svojem gospodarju, da bi ubil njegovega očeta, državnega veljaka iz Peterburga. Delo je prevedel Borut Kraševec.

MARIA CALLAS - ROMAN O ŽIVLJENJU IN LJUBEZNI OPERNE DIVE

Navdihujoč roman Maria Callas; Največja pevska diva svojega časa in drama njene ljubezni (Učila International) v prevodu Maruše Mugerli Lavrenčič govori o eni največjih in najslavnejših pevk minulega stoletja. Roman je pripoved o tem, kako je iz Mary Kalogeropoulou, nesamozavestne in nepriljubljene mlade deklice, ki se je večino časa držala zase, nastala operna diva Maria Callas, ki je na odrih ljudi začarala s svojim glasom in stasom, s svojo karizmatičnostjo in glamuroznostjo pa postala redna gostja svetovnega jet seta in prava modna ter glasbena ikona tistega časa.

Mlada Maria že zgodaj odkrije svoje poslanstvo - petje. Z edinstvenim glasom, ki obsega tri oktave, in izrazitim igralskim talentom glamurozna sopranistka povzroči pravo revolucijo na opernih odrih. Toda medtem ko svet slavi pevko Mario Callas, njej grozi, da ne bo več zdržala nenehnih naporov in obremenitev - ker je njeno življenje popolnoma podrejeno karieri, v njem ni dovolj prostora zanjo kot žensko. Nato Maria Callas spozna ladjarja Aristotela Onassisa, ki postane ljubezen njenega življenja. V 60. letih minulega stoletja kar nekaj let veljata za sanjski par - dokler on ne sreča druge ikone: Jackie Kennedy.

MIŠKA, SLONČEK IN LJUBLJANSKO BARJE V MUZEJU - OTROŠKA KNJIGA, KI UČI O PRAVILNEM ODNOSU DO NARAVE

Knjiga Miška, slonček in Ljubljansko barje v muzeju - Vlažni travniki avtorice Ljerke Trampuž je s svojima likoma miške in slončka ter vodnice Maje nadaljevanje prejšnjih treh knjig avtorice, sicer muzejske svetnice v Prirodoslovnem muzeju Slovenije (PMS). Ljerka Trampuž pri vseh svojih knjigah sodeluje z ilustratorjem Marjanom Mančkom. Dela so namenjena predšolskim otrokom in otrokom prvega triletja osnovne šole.

V tokratni knjigi miška in slonček spoznavata rastline in živali vlažnih travnikov Ljubljanskega barja. Pri vsakem izvesta zanimiva biološka dejstva pa tudi, kaj se dogaja z naravo, če se človek v njej obnaša kot njen brezmejni in edini gospodar. Učita se kako mora človek živeti v sozvočju z naravo zato, da je in bo tudi živalim lepo in dobro in ne samo njemu - človeku. Nova knjiga je torej naravovarstveno ubrana in otroka tudi v muzeju uči pravilnega odnosa do narave, piše v sporočilu za javnost.

ZAPISI USTAVNIKA V KARANTENI - DRUŽBENOKRITIČNO BESEDILO ZA ČAS DRUŽBENIH PRETRESOV

Pri založbi Sanje so tokrat izdali knjigo, posebej tehtno za trenutni čas - Zapisi ustavnika v karanteni Andraža Terška. Strokovnjak za ustavno pravo, pravni filozof, publicist, aktivni državljan in kritik odločevalskih politik in praks Teršek je zapise, objavljene v knjigi, spisal v času veljave Odloka o omejitvi gibanja med občinami oziroma v času uradno razglašene pandemije covida-19 letos spomladi - v času prve karantene.

Zapisi ustavnika v karanteni so po navedbah založbe nujno potrebno družbenokritično besedilo za čas družbenih pretresov, strokovno utemeljeni premisleki o vidikih ustavnega prava, poudarjeno tistih, ki nas zadevajo kot državljane v obdobju epidemije, in o vidikih implementacije zakonov v taistem obdobju, ki so neznosno protiustavni. "Prinašajo kritični uvid v (ne)smiselnost obstoječega družbenega reda in motrijo možnosti grajenja boljšega jutri, kar je pospremljeno z dejavnim angažmajem pišočega. So filozofski premisleki za čas, ko so ideje - in mišljenje - potrebni kot kisik. In so most do zgodovinskega trenutka, ko bodo maske padle," so še zapisali pri založbi.