Od blizu 13.11.2020 9:00

Album Sigil zaznamuje prvo petletko ustvarjanja glasbenega kolektiva Kikimore

Ljubljana, 13. novembra - Pri založbi Kamizdat danes izide prvenec Sigil kolektiva raziskovalk zvoka in analogne elektronike Kikimore. Album zaznamuje prvo petletko skupnega ustvarjanja. Članica kolektiva Barbara Poček je za STA zapisala, da tekom vaj razvijejo osnovno strukturo, ki pušča dovolj prostora za improvizacijo in izraznost vsake članice.

Kikimore je glasbeni kolektiv raziskovalk zvoka in analogne elektronike

Glasbo kolektiva Kikimore je najlažje uvrstiti v segment eksperimentalne glasbe ali atmosferične ambientalne glasbe. "V resnici ni ne eno ne drugo in velikokrat vključuje tudi druge elemente elektronske, drone in noise glasbe. Naši začetki so bili bližje noise glasbi, sedaj pa smo svoj izraz omilile in namesto na hrupu začele izraz graditi na plastenju in kolažiranju različnih atmosfer," je zapisala Barbara Poček.

Poleg nje so raziskovalke zvoka in analogne elektronike še Staša Guček, Kati Legat Blomstedt, Nina Orlić in Sara Pegam. Del začetnega kolektiva je bila tudi Sara Mlakar, ki je zaradi selitve iz Ljubljane ni več med koncertno zasedbo, a ostaja častna članica. Redno sodelujejo tudi z Luko Seliškarjem, ki je njihova tehnična in zvočna podpora in kolektiv spremlja že od samih začetkov.

Kolektiv je začel ustvarjati zelo spontano januarja 2016 na t. i. Noise čajankah v sklopu Iniciative ČIPke, na pobudo mentoric Saše Spačal in Ide Hiršenfelder. "Takrat nas je združila želja po testiranju preizkušanju različnih zvočil, ki smo jih do takrat nabirale doma in ta naša druženja so hitro postala tedenska stalnica. Skozi njih smo začele oblikovati principe ustvarjanja, ki temeljijo na eksperimentiranju ter improviziranju z zvoki različnih elektronskih glasbil, kot so drone, theremin in synth. Pomembno je, da znotraj zastavljene strukture vsaka izmed članic dobi prostor za osebni izraz," je zapisala Barbara Poček.

Ko so se formirale kot Kikimore in so se začeli pojavljati prvi koncerti, so naletele na zelo praktičen zaplet usklajevanja urnikov. Odločile so se za modularni pristop, kar pomeni, da so kompozicije za vsak koncert znova prilagajale tako, da so nastop lahko izvedle v zasedbi, ki je bila na razpolago. Kot minimum so si zastavile, da morajo za realizacijo projekta biti na voljo vsaj tri članice kolektiva.

Na albumu Sigil kolektiv Kikimore personificira ilustracija škržata

Ilustracija je del umetniškega projekta Staše Guček, v katerem je Kikimore personificirala v podobi škržata kot najglasnejše žuželke na svetu. Gre za entomološkega dnevnika, kjer vsaka kikimora - ženski duh in članica kolektiva -, ki povzroča hrup v nočnih urah, dobi svojo podvrsto škržata. Vsaka ima v dnevniku določen zvok, oblike, barve, vlogo, zanimanja in pogled na svet. "Prikazuje, kako zelo različne smo si med seboj, pa tudi kaj nas pripeljalo skupaj," je zapisala Barbara Poček.

Album predstavlja metode komponiranja, ki so jih Kikimore razvijale tekom petih let ustvarjanja. Način skupinskega komponiranja ne izhaja iz konceptualnih premislekov, temveč temelji na skupinski improvizaciji in kolažiranju. Zanimive sekvence in teme, ki se razvijejo tekom tedenskih vaj, fiksirajo in skušajo poustvariti v različnih kombinacijah in zaporedjih. Gre za organski proces, kjer se skozi improvizacijo razvije osnovna struktura, ki pa še vedno pušča dovolj prostora za improvizacijo in izraznost vsake članice.

Ker njihovo delo vedno temelji na ustvarjanju daljših kompozicij, ki ustvarijo nek presek občutij, znanja in izkušenj v skupini, album obsega eno kompozicijo, dolgo 35 minut. Pri albumu so poleg članic kolektiva sodelovali še Luka Seliškar, Ida Hiršenfelder, Tina Ivezić, Luka Prinčič in Andrej Pervanje.

Številna glasbila so ustvarile same

V kompoziciji se pojavi 16 različnih glasbil in vokalov. Večinoma gre za elektronska glasbila po konceptu DIY - Do It Yourself oziroma naredi-sam. Pri konceptu DIY je osnovno vodilo, da gre za precej butične instrumente, ki jih razvijajo umetniški in glasbeni kolektivi ter jih prodajajo kot komplete, kar pomeni, da jih mora vsak sestaviti sam in da dopuščajo precej možnosti za individualne prilagoditve.

Kikimore so jih veliko sestavile same na različnih delavnicah, nekaj zvočil so razvili njihovi DIY predhodniki Theremidi Orchestra, nekaj pa jih je bilo razvitih tudi znotraj kolektiva, denimo MothTheremin in Sentinel, katerih avtorica je Staša Guček. Vsa glasbila na albumu so uporabljale že v prejšnjih kompozicijah, novost pa je uporaba vokala. "Z uporabo glasu smo se sicer že igrale, vendar vedno preko kontaktnih mikrofonov in efektov. Na albumu Sigil pa vokal nastopi kot samostojen instrument," je še zapisala Barbara Poček.

Album izide danes v obliki USB knjižice in digitalno na portalu kamizdat.bandcamp.com. Izid plošče bodo obeležili na naslednji ediciji serialke Kamizdat Rentgen TV, prenos koncerta in intervjuja s Kikimore pa bo iz Komune Kina Šiška prek pretok.tv danes od 20. ure dalje.