Svet 11.11.2020 5:00

V Sarajevu se začenjajo Dnevi novega slovenskega filma

Sarajevo, 11. novembra - S projekcijo večkrat nagrajenega filma Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart se bodo v sarajevskem Kinu Meeting Point začeli četrti Dnevi novega slovenskega filma, ki bodo potekali do petka. Otvoritvenemu se bosta pridružila še filma Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija ter Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

Ljubljana. Režiserka Urša Menart. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Urša Menart.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ne bom več luzerka (2018) je med drugim zmagovalni film 21. Festivala slovenskega filma. Ko se 29-letna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala.

V filmu igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej, Matic Lukšič in Vladimir Kusić. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

V četrtek bo na programu film Izbrisana (2018), ki je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v 90. letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film.

Dneve bo zaokrožila projekcija filma Polsestra (2019) v režiji Kozoleta. Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. V Sarajevu so Polsestro že prikazali na zadnji ediciji sarajevskega filmskega festivala, film pa se je nedavno uvrstil tudi v tekmovalni program 21. Festivala evropskega filma v Pugliji - Festival del Cinema Europeo Lecce. Tudi producent tega filma je Danijel Hočevar.

Dneve novega slovenskega filma pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskih centrom (SFC), Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu ter s podporo Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Petrolom d.d.