Svet 10.11.2020 15:18

EFA razglasila nominirance za 33. evropske filmske nagrade

Sevilla, 10. novembra - Evropska filmska akademija (EFA) je danes v Sevilli razglasila nominirance za 33. evropske filmske nagrade. Število nominirancev v kategorijah celovečernih igranih in dokumentarnih filmov so letos izjemoma povečali iz pet na šest. Nagrajence bodo predstavili v seriji virtualnih dogodkov od 8. do 12. decembra.

Predsednik EFA Mike Downey je ob današnji razglasitvi nominirancev povedal: "Da bi v teh težkih časih za evropsko kinematografijo in ustvarjalce razširili platformo na več evropskih filmov, se je odbor EFA odločil izjemoma povečati število nominacij v kategorijah celovečernih igranih in dokumentarnih filmov iz petih na šest."

V kategoriji igranih celovečercev so nominirani Berlin Alexanderplatz nemškega režiserja Burhana Qurbanija, Corpus Christi poljskega režiserja Jana Komase, The Painted Bird češkega režiserja Vaclava Marhoula, Nažgani danskega režiserja Thomasa Vinterberga, Martin Eden italijanskega režiserja Pietra Marcella in Undine nemškega režiserja Christiana Petzolda. Zadnji trije so tudi vključeni v program letošnjega 31. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa.

V kategoriji celovečernih dokumentarnih filmov pa so nominirani Acasa - My Home (režija Radu Ciorniciuc), Collective (Alexander Nanau), Gunda (Viktor Kosakovski), Little Girl (Sebastien Lifshitz), Saudi Runaway (Susanne Regina Meures) in The Cave (Feras Fayyad).

Za režijo so nominirani poljska režiserka Agnieszka Holland za film Charlatan, Komasa za Corpus Christi, Marcello za Martin Eden, francoski režiser Francois Ozon za Poletje '85, ki ga bo prav tako mogoče videti na letošnjem Liffu, norveška režiserka Maria Sodahl za Hope in Vinterberg za Nažgane.

Nagrajence bo izbralo več kot 3800 članov EFA, zaradi pandemije covida-19 pa bo podelitev evropskih filmskih nagrad za leto 2020 potekala virtualno. Petdnevni niz virtualnih dogodkov, na katerih bodo počastili nominirance in zmagovalce, bo potekal decembra s sedeža akademije v Berlinu pod naslovom Nagrade ob osmih.

Celoten program bodo v živo prenašali na spletni strani www.europeanfilmawards.eu ter prek mednarodne mreže partnerjev za pretočne in oddajne storitve, nominiranci in zmagovalci pa se bodo pridružili prek videokonference v živo.