Svet 12.11.2020 6:00

Pred 180 leti se je rodil znameniti kipar Auguste Rodin

Pariz, 12. novembra - Pred 180 leti se je rodil francoski kipar Auguste Rodin. Kipar, ki je z deli, kot so Mislec, Poljub in Calaijski meščani, vplival na mnoge umetnike, se je uveljavil šele v zrelih letih. Sodobniki so njegovo kiparstvo zavračali, ker so bile njegove figure videti kot žive, danes pa je slaven ravno zato, ker je kiparstvu vrnil živost.

Hrvaška, Zagreb. Rodinov kip Mislec. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Rodinov kip Mislec.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Kipar s polnim imenom Francois Auguste Rene Rodin se je rodil leta 1840 v revni družini v Parizu, imel je še sestro, ki pa je umrla, ko je bil star 22 let. Sestrina smrt ga je tako prizadela, da je vstopil v samostan, vendar pa je kmalu spoznal mlado šiviljo Rose Beuret, ki je bila vse življenje njegova sopotnica, čeprav se je poročil z njo šele nekaj dni pred smrtjo, novembra leta 1917.

Risati je začel že pri 10 letih, obiskoval je Ecole des arts decoratifs v Parizu, na ugledno Ecole nationale des-beaux-arts pa mu kljub trem poskusom ni uspelo priti. Nekatere umetnikove biografije navajajo, da naj bi temu botrovale njegove težave z očmi. Nekaj časa je delal v tovarni porcelana v Seversu, nato je ustvarjal v Bruslju. Izpopolnjeval se je v Italiji, od leta 1894 je živel v francoskem Meudonu, predmestju Pariza.

Rodin, ki velja za enega najvplivnejših kiparjev 20. stoletja, je kiparstvu vrnil živost, ki mu jo je akademska umetnost s pretiranim slavljenjem popolnosti pred tem odvzela. Njegova dela z realističnimi in impresionističnimi slogovnimi značilnostmi se odmikajo od akademskega klasicizma ter z nekaterimi naturalističnimi potezami in predvsem z inovativnimi ekspresivnimi oblikami spomeniške plastike utemeljujejo moderno kiparstvo.

Rodin je dovolil, da se svetloba igra na neravnih ploskvah skulptur, in prav to je povzročilo, da so figure videti drugače od del drugih kiparjev, da so videti, kot bi bile žive. Bil je tudi pomemben portretist, poleg tega je ustvaril vrsto risb in akvarelov. Med njegova najbolj znana dela sodijo še Bronasta doba, Vrata pekla, Victor Hugo in Balzac.

Rodin je bil intimno povezan tudi s kiparko Camille Claudel (1864-1943), ki jo je takrat že slaven kipar učil kiparstva. Bila sta ljubimca, vendar pa je kljub njunemu razmerju Rodin ohranil tudi razmerje z Rose Beuret. Leta 1892 je bilo njunega ljubezenskega razmerja konec, umetnica je med drugim Rodina obtožila kraje njenih idej, zadnja tri desetletja svojega življenja pa je psihično zlomljena preživela v psihiatrični bolnišnici.

Večina Rodinovih del je shranjena v Rodinovem muzeju v Parizu, ki pa je trenutno zaradi epidemije zaprt. Odprt je le vrt, kjer je na ogled nekaj fotografij njegovih del, je mogoče prebrati na spletni strani muzeja.