Slovenija 11.11.2020 15:49

Slovenske organizacije zelo uspešne v programu Ustvarjalna Evropa

Ljubljana, 11. novembra - Slovenske organizacije so za izvajanje evropskih projektov iz programa Ustvarjalna Evropa (2014-2020) v sedmih letih pridobile več kot 24 milijonov evrov podpore in ustvarile 1070 mednarodnih povezav. Na razpisih je uspešno sodelovalo več kot 130 slovenskih organizacij, tako nevladnih kot javnih institucij, nekatere med njimi večkrat.

V sedmih letih je bilo podprtih skoraj 400 mednarodnih projektov, ki jih slovenski vodje in partnerji izvajajo na področjih filma, knjige, plesa, gledališča, arhitekture in oblikovanja, kulturne dediščine, vizualnih in intermedijskih umetnosti in drugih ustvarjalnih sektorjev.

Slovenski vodje evropskih projektov so pridobili več kot 24 milijonov evrov podpore EU, kar v povprečju znaša skoraj 3,5 milijona evrov letno za slovensko kulturo in film. Sedem uspešnih let Slovenije v Ustvarjalni Evropi pomeni tudi 1070 mednarodnih povezav, ki so jih vzpostavile slovenske organizacije z 41 evropskimi državami. Pomeni tudi uvrstitev Ljubljane na sam vrh, v družbo vodilnih evropskih kulturnih prestolnic, tako po številu podprtih projektov kot obsegu financiranja EU.

Med dosežki minulih sedmih let Slovenije v Ustvarjalni Evropi v zavodu Motovila navajajo še znak evropske dediščine za Prešernovo Zdravljico, Cerkev Sv. Duha na Javorci in Partizansko bolnico Franja, nagrado EU za kulturno dediščino europa nostra Paviljonu za prezentacijo arheologije v Celju in Plečnikovi hiši v Ljubljani ter nagrado EU za književnost EUPL Jasminu B. Frelihu za roman Na/pol.

Sedem uspešnih let Slovenije v Ustvarjalni Evropi pa je, kot so zapisali, nenazadnje tudi zasluga zavoda Motovila, ki od leta 2014 izvaja dejavnosti Centra Ustvarjalna Evropa v Sloveniji in ki tako kot Ustvarjalna Evropa z decembrom zaključuje svoj sedemletni cikel.

Kot so še zapisali, upajo, da bodo ob podpori ministrstva za kulturo lahko tudi od leta 2021 dalje sektorju omogočali brezplačno strokovno podporo pri črpanju sredstev EU, možnost dostopa do relevantnih strokovnjakov, mednarodnih partnerjev in koproducentov ter drugih priložnosti za mednarodno (so)delovanje.

Ustvarjalna Evropa je edini mehanizem EU za podporo in spodbujanje kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, katerega cilj je varovati in spodbujati evropsko kulturno in jezikovno raznolikost ter krepiti konkurenčnost sektorja. Ustvarjalna Evropa sofinancira mednarodni razvoj, ustvarjanje, koprodukcije, ohranjanje in razširjanje dobrin in storitev, ki vsebujejo kulturna, umetniška ali druga ustvarjalna izražanja, ter povezane dejavnosti. Ustvarjalna Evropa je razdeljena na podprograma Kultura in MEDIA ter Medsektorski sklop.

Ustvarjalna Evropa ta trenutek omogoča podporo več kot 1500 mednarodnim projektom v Evropi. Od teh projektov jih več kot sto vključuje slovensko organizacijo, kar pomeni, da je v mednarodno kulturno sodelovanje vpetih več kot 80 različnih slovenskih organizacij, med katerimi jih ima 40 vlogo vodje projekta, še navajajo v zavodu Motovila.

Izjemne uspehe slovenske kulture in filma bo ob zaključku programa Ustvarjalna Evropa zavod Motovila predstavil med 12. novembrom in 2. decembrom. Tradicionalno srečanje Uspešno ... ustvarjalno zavoda Motovila ob zaključku leta bo letos virtualno, spremljati ga bo mogoče na Facebook profil Kultura in MEDIA.